Ny interaktiv webbkurs om krigsbrott – vad händer om krigets lagar inte följs?

Nu finns en ny interaktiv webbkurs där alla kan lära sig vad som gäller och hur arbetet för att straffa krigsbrott ser ut.

Krigets lagar syftar till att minska mänskligt lidandet i väpnade konflikter. Det är därför viktigt att krigets lagar följs, men vad händer när de inte gör det? Nu finns en ny interaktiv webbkurs där alla kan lära sig vad som gäller och hur arbetet för att straffa krigsbrott ser ut.

Svenska Röda Korset har i uppgift att sprida kunskap om krigets lagar. Sådan kunskap kan bidra till respekt för reglerna. Nu får du chansen att öka din kunskap, och att sprida den till andra!

Webbkursen om krigsbrott finns på Rödakorset.se.

Efter kursen bör du kunna:     

  • Reflektera kring varför det är viktigt att ha kunskap om den humanitära rätten, krigets lagar, och arbetet mot krigsbrott, 
  • Beskriva och ge exempel på vad krigsbrott är och var de regleras i folkrätten och nationellt, 
  • Beskriva det arbete som görs internationellt och nationellt när krigets lagar inte följs, 
  • Kort förklara hur Svenska Röda Korset jobbar med stöd till människor med erfarenheter från krig. 

Kursen innehåller filmer och övningar. Bland annat får du träffa svensk polis, åklagare och folkrättsrådgivare vid Svenska Röda Korset. Kursen är öppen för alla och passar bra för frivilliga, förtroendevalda, anställda och allmänheten. Det finns en lärarhandledning för de som vill använda kursen i gymnasieskolan. Kursen tar ca. 30 minuter att göra.

Har du inte redan gått vår webbkurs ”Krigets lagar och folkrätten runtomkring” tipsar vi såklart om den också. Kurserna finns på Learnster.

Sprid gärna information om våra webbkurser som finns på Rödakorset.se

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!