Ulrika Modéer blir ny generalsekreterare

Ulrika Modéer

Nu är det klart att Ulrika Modéer blir ny generalsekreterare för Svenska Röda Korset. "Jag är oerhört stolt över att få vara med och leda Sveriges största humanitära frivilligorganisation," säger hon.

Ulrika Modéer kommer närmast från FN och utvecklingsprogrammet UNDP. Där har hon arbetat som assisterande generalsekreterare och lett UNDP:s avdelning för externa relationer och påverkansarbete de senaste åren. I nuläget är hon en av de högst placerade svenskarna inom FN-systemet.

– Jag är oerhört stolt över att få vara med och leda Sveriges största humanitära frivilligorganisation. I en tid av stora utmaningar där rekordmånga människor lever i utsatthet, även i Sverige, måste fler stå upp för medmänsklighet. Agera lokalt och tänka globalt − och ta ansvar för en hållbar framtid. Röda Korset är och ska vara en självklar mötesplats och vägledare för detta viktiga arbete, säger Ulrika Modéer.

På meritlistan finns många år inom humanitära sektorn, internationellt arbete och svensk utrikes- och säkerhetspolitik. Hon har bland annat varit statssekreterare på Utrikesdepartementet. Med en stark koppling till svensk folkrörelse har hon ägnat många år åt arbete och förtroendeuppdrag inom en rad olika organisationer.

− Vi är mycket glada över att Ulrika blir vår nya generalsekreterare. Hennes gedigna engagemang, erfarenheter och strategiska ledarskap kommer vara till stor nytta för att utveckla organisationen såväl som global aktör som svensk folkrörelse i en tid av stora utmaningar, säger Anna Hägg-Sjöquist, ordförande för Svenska Röda Korset.

Ulrika Modéer tillträder tjänsten som generalsekreterare i augusti 2024. Fram till dess fortsätter Anders Pedersen, Internationell chef, i rollen som tillförordnad generalsekreterare.

Presentation av vår nya generalsekreterare

Presentation av vår nya generalsekreterare Ulrika Modéer (på svenska).

Presentation of our new secretary general Ulrika Modéer (in English)

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!