På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Ny förvarsutredare anlitad

Ett porträtt på Emelie Jörwall som är utredare hos Svenska Röda Korset.

Projektet Alternativ till förvar – under lupp har nu anlitat en konsult som ska utreda användandet av förvar och alternativ till förvar.

Det är en fortsättning av Svenska Röda Korsets tidigare rapporter Förvar – under lupp och Barn i förvar. Emelie Jörwall, som har anlitats, är idag verksam som advokat i Malmö. Hon har tidigare medverkat vid liknande utredningar och varit anställd som jurist inom migrationsrätt för Svenska Röda Korset.

—  Projektet är i sin linda, och vi har precis påbörjat analysen av ett antal beslut, berättar Emelie Jörvall.

Närmare 1000 beslut om förvar och uppsikt kommer att undersökas. Resultaten planeras att publiceras i en rapport under våren 2022.

Syftet med rapporten är att öka kunskapen om användandet av alternativ till förvar och bidra till att stärka rättssäkerheten och människors rättigheter i förvar eller under uppsikt.

—  Det är ett stort ingripande i den enskildas liv att bli frihetsberövad, fortsätter Emelie, och utredningen är en fortsättning på Röda Korsets arbete för att förvar endast används som en sista utväg.

Det är AMIF (EU:s Asyl-, migration- och integrationsfond) som medfinansierar projektet och det pågår mellan 1 oktober 2020 och 30 juni 2022.

Svenska Röda Korsets tidigare rapporter om förvar hittar du på rodakorset.se

 

 

 

 

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!