På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Nu släpps framtidsrapporten – var är vi om 15 år?

Framtidsrapporten

Går det att förbereda sig på det vi inte vet? Vad ser vi för utmaningar, möjligheter och utvecklingar? Vilken roll vill Svenska Röda Korset ha i det samhället? Och hur ser vi till att hamna där? Nu kan du äntligen läsa rapporten som projektet 15 år på 365 dagar har tagit fram.

Förra året drog projektet ”15 år på 365 dagar” igång och som namnet antyder har det gått ut på att under ett års tid reda ut var vi befinner oss om ett och ett halvt decennium. Det unika projektet samlade ett 30-tal personer, både frivilliga och anställda på Röda Korset och i ungdomsförbundet, och även personer som står helt utanför organisationen. Tillsammans har de spanat på och spekulerat om framtiden, ställt idéer och förhoppningar mot farhågor och skräckscenarier, och landat i de fyra scenarier som beskrivs i rapporten.

De olika scenarierna är baserade på två osäkra utvecklingar som skulle ha stor påverkan på organisationen, och fem trender vi kan förutspå redan idag. Tanken är att rapporten ska få oss att lyfta blicken, fundera, diskutera och agera på de situationer och tillstånd som beskrivs i rapporten. De 365 dagarna är nu förbi, rapporten är klar och projektet avslutat. Men, det betyder inte att frågorna är färdigdiskuterade.

”Vi vill att den här rapporten diskuteras i alla delar av organisationen. Håller ni med? Varför? Varför inte? Är det något jag kan göra i min verksamhet eller i mitt team för att hålla de ideologiska samtalen vid liv?” – säger Vera Carlbaum-Wrennmark, ordförande RKUF, som har lett projektet.

I slutet på rapporten finns fyra frågeställningar som får betydelse oavsett scenario. Fundera på dem, lyft dem nästa gång du träffar en annan rödakorsare, våga tänka högt, reflektera, bolla idéer eller tankar tillsammans. Det är så vi håller oss relevanta och det är så vi ser till att vi kan fortsätta vara vi även om 15 år. Det är vårt ansvar att skapa den organisation och verksamhet vi vill se!

Här kan du ladda ner och läsa rapporten i sin helhet. 

 

Fler nyheter

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!