Varje år samlas olika aktörer på konferensen Folk och försvar i Sälen, för att samtala om säkerhet, totalförsvar och krisberedskap.
Omvärldsläget är osäkert. Myndigheter, företag och organisationer arbetar för att bygga upp totalförsvaret. Samtidigt pågår många krig och konflikter i världen, bland annat i Ukraina. Och vi ser att det allt oftare leder till allvarliga konsekvenser för civila.
Vår medverkan under Folk och försvar 2025
Vi var på plats genom vår generalsekreterare Ulrika Modéer och krisberedskapschef Anders Forsberg.
Ulrika Modéer talade på konferensen. Hon betonade då vikten av en stabil struktur av institutioner, regler och förebyggande arbete. Hela totalförsvaret måste öka kunskapen om internationell humanitär rätt. Krigets lagar finns till för att minska lidande, för att skapa förutsättningar för humanitär nödhjälp och se till att aktörer som Röda Korset kan hjälpa drabbade. Reglerna gör också att det är möjligt att döma personer som begår övergrepp.
När vi i Sverige stärker totalförsvaret måste vi nu klara av att ha ett globalt perspektiv, och ett systemperspektiv på beredskap.
- Alla anföranden och panelsamtal samlade: Folk och försvar 2025
- Vår debattartikel om lärdomar från Ukraina för Sveriges beredskap
- Svenska Röda Korsets kommentar om den utökade civilplikten
Under konferensen hade vi möten med flera företrädare för myndigheter om vårt bidrag till Sveriges beredskap. Vi pekade på de humanitära utmaningarna som måste mötas.
Folk och försvar är ett värdefullt tillfälle att lyfta Röda Korsets roll. Samtidigt ser vi en brist i att det inte ges tillräckligt utrymme för frågor om mänsklig säkerhet, eller bredare perspektiv från exempelvis civilsamhället.
Mer information och bakgrund
- Vill du lära dig mer om vår roll och perspektiv på beredskap? Om krisberedskap
- Läs rapporten Värn i allvarstider - humanitärt perspektiv på totalförsvaret
Hur påverkar det oss på Röda Korset?
Under dagarna uppmärksammades frågor om säkerhet och krisberedskap extra mycket i media. Ibland med skrämmande rubriker.
Kom ihåg att du som rödakorsare kan jobba på som vanligt. Vi fortsätter vårt vardagsuppdrag och ger stöd till de som är mest utsatta. Vi hjälper till att minska oro.
Det är som alltid bra om kretsen har en uppdaterad krisberedskapsplan. Ni kan också uppdatera er krisberedskapsplan utifrån den rutin som finns kring väpnad konflikt. Glöm inte att öva er krisberedskap!
- Så kan du minska din och andras oro: Tips och råd kring psykisk ohälsa
- Uppdatera kretsens krisberedskapsplan: Material för att planera krisberedskap
- Öva krisberedskap: Övningar och stöd
- Håll dig uppdaterad med ett nyhetsbrev: Prenumerera på Beredskapsnytt