Uppdaterad information vad som gäller för kretsstämmor under rådande omständigheter. Läs mer här!

På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Nu öppnar vi Övningshubbar i första hjälpen runt om i landet!

Övningshubb första hjälpen teamsmöte

När våra fysiska utbildningar i första hjälpen ställdes in våren 2020 lanserade vi Första hjälpen Online i maj. Under det knappa år som gått har tusentals personer deltagit på våra livekurser på nätet eller gått Våga rädda liv, vår webbkurs. Dessa deltagare vill vi ge ännu bättre möjligheter att öva på de viktigaste momenten i första hjälpen, t.ex. hjärt-lungräddning på dockor. Därför startar vi nu övningshubbar.

Övningshubbar inom första hjälpen innebär att människor kan komma och öva första hjälpen hos den lokala kretsen. Från ett samtal med representanter från tre olika kretsar som deltar i pilotprojektet med övningshubbar får vi ta del av deras perspektiv.

- Med övningshubben kommer vi att stärka bilden av Röda Korset, framför allt lokalt. Vi kommer att synas här i Vaxholm, säger Leslie Öqvist, ordförande i Vaxholmskretsen. Vi bekräftar bilden av Röda Korset som en beredskapsorganisation och folkbildare, fortsätter Leslie.

Marcella Simms, Västjämtlands rödakorskrets och Margareta Tillman, Karlstadkretsen instämmer. Marcella ger också en annan vinkel.

- Vi lade ner vår Mötesplats Kupan för en tid sedan. Vi sökte efter relevant verksamhet när möjligheten med övningshubben dök upp. Vi nappade direkt! Vi ser att vi har en väldigt viktig uppgift att sprida livräddande kunskaper här i västra Jämtland. Vi har långt till läkarvård, konstaterar Marcella.

Margareta ger ytterligare ett perspektiv på varför Karlstadkretsen tog beslutet att vara med i pilotprojektet.

- Vi ser möjligheter att rekrytera frivilliga och medlemmar bland de som kommer för att öva. Dessutom ser vi förenklade möjligheter att öka kompetensen inom första hjälpen bland våra frivilliga. Ska vi leva upp till det vi säger oss vara behöver alla våra frivilliga kunna första hjälpen, säger Margareta.

Alla är överens om att de ser stora möjligheter med övningshubbarna, även när pandemin har klingat av. De uttrycker en viss oro att pandemin i sig är en risk men att den också kan minska viljan att besöka hubbarna, även om övningstillfällena är ”Corona-anpassade”. Bland annat så genomförs övningarna med endast en person åt gången, det är frivilligt att göra inblåsningar på docka och hygienrutinerna är mycket noggranna. ”Ingen får bli smittad!”, som Leslie säger.

Övningshubbar är ett helt nytt sätt att sprida kunskaper inom första hjälpen. Vi räknar med ”barnsjukdomar” och inkörningsproblem, men tillsammans skapar vi något nytt och unikt.

De första övningsledarna utbildades i slutet av februari och övningshubbarna välkomnar de första deltagarna under början av mars. Vi återkommer under våren om hur det går.

Läs mer om övningshubbarna

Vill er krets vara med i nästa omgång av övningshubbar som planeras till efter sommaren? Anmäl ert intresse till utbildning@redcross.se. Vi kommer att genomföra informationsträffar under senvåren. Välkomna! Tillsammans räddar vi liv!

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!