Nu är det kallt igen - vet du vad du ska göra vid en kris?

Kyla, vinter

Det kalla vädret har kommit tillbaka till Sverige och temperaturen väntas sjunka ner mot 30 minusgrader. Kylan i sig behöver inte leda till problem men kan i kombination med exempelvis transportproblem och elavbrott leda till allvarliga situationer och kriser. Ta del av några tips om hur du och din krets kan förbereda er inför en kris.

I början av året uppstod stora trafikproblem vid trafiken på E22 med många bilar som fastnade i långa köer. I samband med detta öppnade kommunen upp uppsamlingsplatser i Hörby och Kristianstad för att kunna ta emot människor som fastnat i trafiken. Båda rödakorskretsarna i Hörby och Kristianstad var i kontakt med kommunen för att erbjuda sin hjälp. Kommunerna bedömde dock att de inte behövde någon hjälp. Så kan ni också göra! Fråga kommunen om de behöver hjälp, kanske vid en uppsamlingsplats eller kanske de behöver vinterkläder (som ni har i er second hand-butik)?

Vid längre elavbrott vid kallt väder kan det uppstå allvarliga konsekvenser. Att få komma till en värmestuga där det är varmt och att få dricka något varmt kan göra mycket. Har er krets möjlighet att öppna upp er lokal och erbjuda värme, något varmt att dricka och äta? Har ni kanske ett reservkraftverk som ni kan starta? Om så, kanske era lokaler kan fungera som värmestuga och vara ett ställe dit människor kan komma för att värma sig, kunna laga mat eller få en varm kopp te, eller kanske kunna få ladda mobiltelefoner? Kan ni hjälpa till att sprida information om vad som händer och vad som kommer att hända?

På denna samlingssida finns tips och råd inför olika kriser, som både snöoväder och elavbrott. Där kan ni som krets läsa mer hur ni kan förbereda er inför att bistå drabbade människor.

Och du, som frivillig, ta hand om dig och utsätt dig inte själv för fara! Är det för kallt att gå ut, stanna inne! Ta hand om dig!

PS! Vill du lära dig mer om vinterns bästa första hjälpen-tips. Kolla in detta webinarium som kan ses live eller som du kan titta på i efterhand.

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!