Nu är övningstillfällena i första hjälpen igång!

Övningsledaren Ann-Margret Swärd Nilsson, Hörby rödakorskrets ser på när deltagaren Anna tränar på en första hjälpendocka.

”Så otroligt smidigt att kunna komma hit och öva på första hjälpen!”, säger Anna efter att ha övat första hjälpen på övningshubben hos Hörby rödakorskrets. Sedan en månad tillbaka erbjuder vi övningstillfällen i första hjälpen.

Till övningshubbarna kan deltagare från våra digitala första hjälpen-kurser komma och öva på de mest centrala delarna i första hjälpen. Frivilliga övningsledare har förberetts till att lotsa deltagarna genom övningstillfället. 13 kretsar är med i ett pilotprojekt, från Haparanda i norr till Tomelilla i söder.

I Hörby har övningstillfällena så här långt genomförts i kretsens secondhand-butik. Butiken har stängt när Ann-Margret Swärd-Nilsson, frivillig övningsledare, börjar sina förberedelser. ”Det är litet pyssel innan ett övningstillfälle. Lokalen ska ställas i ordning och den tekniska utrustningen förberedas. Det var en hel del arbete i början, mycket att ta in och en del ny teknik att lära sig. Men, det var också roligt och nu flyter arbetet på fint”, berättar Ann-Margret.

Övningstillfällena är corona-anpassade, de genomförs med en deltagare åt gången. Ingen får bli smittad, vare sig deltagare eller de frivilliga. När Anna kommer hälsar Ann-Margret varmt välkommen och försäkrar sig om att Anna är symptomfri. Därefter börjar övningstillfället. Till sin hjälp har Ann-Margret en detaljerad plan, instruktionsfilmer och elektroniska HLR-dockor. Dockorna ger omedelbar feedback till deltagaren på kvaliteten i den hjärt-lungräddning som ges på dockan (se bild ovan). Inlärningen blir effektiv och rolig. Ann-Margret förklarar för Anna hur övningarna går till, peppar och ger feedback. Anna övar på sig själv eller med hjälp av dockor. Ann-Margret håller hela tiden fysiskt avstånd. När övningarna är slut berättar Ann-Margret litet om Röda Korset, Anna får en kursbok och rekommendationen att repetera kunskaperna med sig hem.

”Jag hittade era kurser via Google”, berättar Anna. ”Först gick jag Första hjälpen Online. Jag behöver ett intyg på att jag gått kursen eftersom jag är simlärare. När jag anmälde mig till online-kursen passade jag även på att anmäla mig till det här övningstillfället. Det är jättebra att få den här kunskapen på det här viset! Smidigt, tryggt och enkelt! Jag visste inte så mycket om Röda Korset innan, kanske mest om det ni gör vid katastrofer, men jag tycker det finns en väldigt naturlig koppling mellan Röda Korset och första hjälpen”, avslutar Anna.

Fler övningshubbar behövs

Nu har arbetet att starta igång nästa omgång av övningshubbar inletts. Dessa startas upp efter sommaren, men redan i maj och juni genomförs informationsträffar. Intresserade kretsar är välkomna att kontakta utbildningsenheten på utbildning@redcross.se . Tillsammans behöver vi fler övningshubbar, inte minst i storstadsregionerna, Mälardalen, Småland och utmed Norrlandskusten. Nätverket av övningshubbar behöver växa. Dels genom nya hubbar på nya orter. Dels genom att befintliga övningshubbar växer. ”Jag vill se ett samarbete med kretsarna i närheten. Den här fina utrustningen ska användas!”, säger Ann-Margret.

Genom att kombinera de digitala möjligheterna med frivilligkraften skapar vi nytt och vi gör något unikt. Det är bara Röda Korset som har kompetensen, modet och organisationen att sprida kunskaper i första hjälpen på det här viset. När vi sedan kan börja utbilda fysiskt igen kommer vi se hur våra digitala och fysiska utbildningsformer kompletterar varandra. Vi kommer nå ut till fler och i slutändan kommer fler liv räddas.

"När jag ser hur Ann-Margret genomför övningstillfällena, hur tekniken samverkar med medmänskligheten och hur positiva Anna och andra deltagare är – ja, då är jag övertygad om att vi tillsammans skapar något fantastiskt!" säger Fredrik Palmqvist, verksamhetsutvecklare på Enheten för utbildning.

Läs mer om Övningshubbarna på Kunskapsbanken. Anmälan till vårens informationsträffar för intresserade kretsar hittar du här.

Fler nyheter

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!