Nätverksträff om social oro

Psykologisk första hjälpen

I ett läge där våldsdåd blivit allt vanligare och grövre, och där utsattheten ökar, är det viktigt att Röda Korset stärker sitt arbete för att kunna stödja drabbade. Många kretsar bedriver arbete för att öka trygghet och bistå enskilda och lokalsamhällen vid social oro.

20 september genomfördes en nätverksträff på tema insatser vid social oro. Deltagarna kom från ett stort antal kretsar, både med egen erfarenhet av krisinsatser i samband med social oro och från kretsar som ville lära sig mer om hur de kan agera vid denna typ av situationer.

Vid nätverksträffen delades erfarenheter bland annat från kretsar i Södertälje och Malmö.

I diskussionen lyftes vikten av att lyssna in behoven på plats och möta dem på ett lyhört sätt. Vår möjlighet att agera är beroende av god lokalkännedom och förmåga att bilda nätverk och samverka med andra lokala organisationer och aktörer.

Flera deltagare framhöll att det finns bra stöd att få från tjänsteperson i beredskap (TIB). TIB kan kontaktas inför en insats, eller när kretsen funderar om en insats ska genomföras, såväl som under en pågående insats.

Många såg behov av fortsatt erfarenhetsutbyte i frågan om social oro, och exempelvis lyftes även behovet av utbildning inom krisstöd.

Erfarenheter som delades under nätverksträffen tas nu vidare i arbetet med att utveckla hur vi som organisation ska arbeta inför, under och efter social oro. Erfarenheterna är också ett viktigt underlag till den rapport som Svenska Röda Korset planerar att ta fram och lansera under 2024.

Mer information

Titta på vår film från när Röda Korset gav stöd till drabbade efter sprängdåd i Hässelby i västra Stockholm. 

Ta del av senaste Röda Korset Forum: Social oro och social respons? Före, under och efter lågintensiva kriser

Läs gärna mer om vårt långsiktiga och förebyggande arbete i socioekonomiskt eftersatta områden: Om Socialt hållbara städer

Information om kommande nätverksträffar och andra forum för diskussion och erfarenhetsutbyte kommer att ges via Rednet och via nyhetsbrevet Beredskapsnytt.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!