Uppsving i näthandeln: möt Röda Korsets second hand i Hässleholm

Prylar i second hand-butik

I och med coronapandemin har näthandeln fått ett uppsving. - Det är ett sätt att modernisera en gammal tradition, säger volontären Birgitta Lantz.

Det är inget nytt fenomen att Röda Korset i Hässleholm lägger ut second hand- prylar på sin Tradera-sida, men det har blivit ett uppsving i försäljningen under det gångna året, vittnar Birgitta Lantz om, in en artikel i Norra Skåne.

- Tidigare har vi kanske lagt ut saker en gång i kvartalet. Nu har vi lagt ut nya objekt varje månad, säger hon.

Den fysiska butiken är öppen, men under begränsade tider och med begränsat insläpp av besökare. Det är fortfarande den fysiska butiken som genererar mest inkomst, men försäljningen på nätet har ökat i omfång.
- Vi blev lite förvånade. Vi tyckte att vi haft bra skjuts innan. Men vi blev positivt överraskade över att det blev ännu fler som tittade. Vi hade över 1 500 visningar på Josef Frank-tyget, berättar hon.

Nyligen såldes ett exemplar av tyget Daffodil av formgivaren Josef Frank (1885-1967) på Hässleholm Kupans Tradera-sajt för 3 450 kronor. I veckan skickades det upp till den högstbjudande på en ort i norra Sverige.

- Vi når ju en mycket större kundkrets på nätet. Vi hade aldrig fått så mycket för tyget om vi bara lagt ut det i butik.

Man når inte bara en större målgrupp online, utan kanske främst en annan typ av köpare.

- Det är ju mer samlare, eller trendnissar, om man får uttrycka det så, säger Ulla Linderberth. Många tycker också det är positivt att stödja Röda Korset och då känner att pengarna går till en bra sak.

Butiken har även fått en låda med gamla papper, vilka visade sig vara en upplaga av il Carnevale di Roma, romkarnevalen, från 1820. Lådan innehåller även etsningar av karnevalen av konstnären Hjalmar Mörner. De gamla dokumenten är under torsdagseftermiddagen budade till en summa av 1 141 kronor. Utropspriset var på tisdagen 750 kronor.

- Det finns ju samlare på allt, säger Birgitta Lantz.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!