När hunger inte blir rubriker

Volontären Wajdan Hassan Ahmed lagar mat tillsammans med boende i ett flyktingläger.

Allt fler människor och alldeles för många barn lever med ständig osäkerhet om när de får sitt nästa mål mat. Antalet länder i Afrika som omfattas av hungerkrisen växer. Tyvärr räcker inte det för att väcka omvärldens intresse och få fler att agera. 

Just nu ökar andelen människor i världen som drabbas av allvarlig hungerkris. I de värst drabbade länderna i Afrika lever sammanlagt 100 miljoner människor med matosäkerhet. Det motsvarar tio gånger Sveriges befolkning. Siffran är svår att ta in. 

Matosäkerhet innebär att familjer inte vet när de kommer att äta nästa gång. Människor tvingas gå hela dagar utan mat. Särskilt utsatta är barn och gravida eller ammande kvinnor.  

Sydsudan bland de värst drabbade 

I Sydsudan drabbas mer än hälften av landets befolkning av allvarlig hunger, eller matosäkerhet. Det är den högsta andelen av alla länder i världen.  

Matbrist påverkar barns möjlighet att växa och utvecklas normalt. Det försämrar också människors hälsa och immunförsvar dramatiskt.  

Våra kollegor berättar om möten med människor som varit så svaga att de inte ens orkat sitta upp under samtalen.  

Hungerkrisen driver människor på flykt   

I Sudan ser vi just nu att allt fler människor lämnar landet. I första hand är det inte på grund av de våldsamma striderna som rasar sedan ett år tillbaka, utan på grund av den allvarliga matbristen. Till midsommar beräknas sju miljoner sudaneser stå på randen till en svältkatastrof.  

Situationen är så allvarlig att den är svår att förstå. Trots det ser vi knappt några nyhetsinslag om situationen.  

Varför ser det ut så här? 

Den växande hungerskrisen kan förklaras av några gemensamma saker.  

  • Den mest avgörande faktorn är klimatkrisen och de allt svårare konsekvenserna, som torka eller översvämningar.  
  • Pandemin, och den tuffare ekonomiska situationen som följt, har drabbat många hårt.  
  • I flera länder har mat och andra varor blivit väldigt mycket dyrare, inte minst eftersom kriget i Ukraina påverkat spannmålsleveranser.  
  • Väpnade konflikter har över tid försvagat samhällens möjligheter till försörjning.   

Svenska Röda Korset hjälper på plats 

Vi stödjer just nu insatser i flera länder.  

  • Framför allt är vi en del av långsiktiga insatser i Sydsudan, Sudan och Demokratiska Republiken Kongo. 
  • Vi bidrar också med katastrofstöd till länder som Somalia, Kenya och Etiopien.  

Vårt arbete handlar alltid om att lindra människors lidande. Men vi arbetar också för att ge fler människor bättre förutsättningar för att själva klara utmaningarna kopplat till klimatkrisen. Det kan handla om torka eller plötsliga översvämningar.  

Vi får aldrig låta vår medmänsklighet begränsas av vilka nyheter som blir löpsedlar. 

Vi finns alltid på plats och kommer inte lämna. Alla våra volontärer och engagerade bidrar med hopp även i de svåraste omständigheter. 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!