Mycket höga vattenflöden på flera ställen runt om i landet

Höga vattenflöden kan få allvarliga följder både för samhället och för människor. Höga vattenflöden kan bland annat göra att hus, särskilt källare, blir översvämmade, att vägar blir oframkomliga vilket gör att personer kan bli isolerade och risken för ras och jordskred ökar vilket kan leda till att fastigheter kan behöva evakueras.

Vi har under helgen fått rapporter om att flera kretsar är på tårna och har de senaste dagarna varit i kontakt med sina kommuner för att se om de kan bidra med hjälp. Det är toppen!

Vill ni som krets också hjälpa till?

Fundera först på vad ni kan hjälpa till med, ta gärna stöd av er krisberedskapsplan – om ni har en sådan. Ni kanske kan bistå med att förbereda och bemanna en uppsamlingsplats dit eventuella människor som måste evakueras kan vända sig?  Kanske ni kan hjälpa till med frivilligsamordning? Eller har ni kanske materiellt stöd så exempelvis filtar, kläder, stormkök eller mat att erbjuda? Ta sedan kontakt med kommunen och säga att ni finns och är villiga att hjälpa till.

På kunskapsbankens sida Tips och råd inför olika insatser vid kriser kan du läsa mer om vad ni som krets kan göra vid översvämningar. Glöm inte att kontakta TiB om ni behöver hjälp och stöd eller om ni har en insats igång.

Vi vill också uppmana er att följa utvecklingen framöver och att konsekvenserna av dessa höga flöden kan kvarstå länge.

rodakorset.se kan du läsa mer om hur du skyddar dig mot översvämningar. På krisinformation.se finns aktuell och uppdaterad information om läget. Lyssna på din lokala P4-kanal för senaste lokala informationen.

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!