Mötesplatsens gemenskap ledde till utställning på galleri

Konstutställning i Gamla stan av Morteza Jamshidi

Mötesplatser för utsatta grupper är en viktig del av Röda Korsets verksamhet. I Stockholm ledde mötesplatsens gemenskap till att afghanske Morteza kunnat ställa ut sina målningar på ett galleri.

Stockholm Sydost rödakorskrets driver sedan flera år tillbaka en mötesplats för ensamkommande unga. Varje vecka kan målgruppen komma dit för att få stöd i att hitta ett boende, hjälp med att läsa beslut från Migrationsverket och laga mat tillsammans. Där finns frivilliga att bara prata med och en plats att bara vara en stund. Kretsen brukar även arrangera utflykter vilket förstås blivit svårare under pandemin - men mötesplatsen har hållits öppen nästan som vanligt.

Otrygghet och ohälsa vanligt

Många av de ensamkommande ungdomar som kommer till mötesplatsen lever i stor ovisshet och har en otrygg tillvaro. En del är papperslösa och vet inte vart de ska ta vägen eftersom de fått avslag på sina beslut, men inte vågar åka tillbaka till Afghanistan, där många dessutom aldrig varit, när familjen flytt till Iran eller Pakistan.

- Vi ser en stor psykisk ohälsa. Många är riktigt deprimerade och det är sorgligt att se så många unga människor utan hopp inför framtiden, säger Charlotte Lagersten, ordförande och en av eldsjälarna för verksamheten i Stockholm Sydost.

Upptäckt talang ledde till utställning

En av de ensamkommande ungdomarna som besökt verksamheten är Morteza Jamshidi . Han var bara 16 år när han kom till Sverige ensam, med sin familj kvar i Iran dit de flytt från Afghanistan. Morteza hade på grund av situationen i sitt hemland och den flykt familjen levt på i flera år inte hunnit gå så många år i skolan. På mötesplatsen visade han dock vilken stor talang han har för att teckna, vilket uppmärksammades av kretsen. Detta har sedan i sin tur lett till att Morteza under november månad haft en egen konstutställning i Gamla stan i Stockholm.

- Röda Korset betyder mycket för mig. De har hjälpt mig mycket. Nu har jag också fått den här möjligheten att visa upp mina bilder, säger Morteza. 

 

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!