På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Möt Rödakorsaren i Sverige och i världen - Ivan Karlsson

I denna artikelserie får vi träffa några av de delegater som arbetat för Svenska Röda Korset ute i världen. De har olika bakgrund, de har åkt på olika uppdrag men har alla en stark koppling till rörelsen och Svenska Röda Korset. Här delar de med sig med egna ord de roller de haft.

I denna del i artikelserien, träffar vi Ivan:

Min resa till ICRC var både lång och krokig men ändå självklar på nåt sätt. Jag började som volontär i Umeå kretsen i samband med att jag studerade där och fortsatte sen min bana ut i världen med humanitära uppdrag för FNs räkning i bland annat Sydsudan, Somalia, Burundi och slutligen Genève.

Med åren kom jag ofta i kontakt med internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen och när min partner började en praktikplats på rödakorskommitténs högkvarter tog jag äntligen mod till mig och sökte till delegatpoolen. Jag blev så småningom posterad i Baga Sola, ett mindre samhälle i närheten av Tchadsjön. Arbetet här var mångfacetterat och väldigt utmanande. Över en mycket stor geografisk yta, utan vägar eller annan infrastruktur, arbetade jag med alla aspekter av rödakorskommitténs unika mandat för civilskydd.


Det var ett mycket givande jobb där det bästa var att man faktiskt fick vara med och bidra till att uppnå konkreta förbättringar i utsatta människors vardag. Vi arbetade väldigt nära lokalsamhället på en daglig basis, så tillslut blev man också en del av sammanhanget och lärde sig att se vad som kunde göras för att på ett så effektivt sätt som möjligt påverka väpnade aktörer och andra inflytelserika individer/institutioner – självklart med det uteslutande syftet att värna om kris- och konfliktdrabbade människors rättigheter under internationell lag.

 

För tillfället jobbar jag med Svenska Röda Korset som regionalt programansvarig för Väst- och Centralafrika. Ett jobb som jag gör främst från Umeå och Stockholm och som är minst lika utmanande och spännande, om än på ett lite annat sätt… från ”andra sidan” så att säga.         

 

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!