Möt Karen Bjornestad i uppdrag - krigets Ukraina

Signerings-ceremoni Karen Bjornestad till vänster

Vi fick en kort pratstund med Karen Bjornestad som är vår landrepresentant på plats i Ukraina. Hon leder våra humanitära insatser i nära samarbete med våra kollegor på Ukrainska Röda Korset, volontärer och andra systerföreningar på plats i landet.

Den internationella väpnade konflikten i Ukraina har pågått i över 19 månader. Den humanitära situationen är mycket svår och Röda Korsets insatser är livsviktiga för väldigt många utsatta människor.

— Dessvärre ser vi inget slut på konflikten, utmaningarna är många och människors behov kommer att öka med tiden. Vintern och kylan är inte många veckor bort. Svenska Röda Korsets fortsatta stöd är viktigt och kommer behövas långt tid framöver.

Du har lång och gedigen erfarenhet av att arbeta i krig och katastrofer. Just nu befinner du dig i Kiev, berätta hur en typisk arbetsdag ser ut och hur är det egentligen att arbeta och leva mitt i en pågående konflikt?

— Även om jag har lång erfarenhet av att arbeta inom rödakorsrörelsen är varje situation unik, inte minst i Ukraina. Landet befinner sig mitt i ett fruktansvärt krig, samtidigt som människorna i västra delarna av landet, inklusive Kiev, kan leva nästan normala liv. Det är en oerhörd paradox.

— Den största effekten på oss i Kiev är de regelbundna larmen och ljudet av missiler och drönare som skjuts ner, med spillror som faller ner på byggnader och infrastruktur. Flera nätter med flyglarm påverkar sömnen och om situationen kräver så måste vi bege oss till skyddsrum på dagarna eller försöka undvika fönsterrutor vid eventuella attacker.  

— Även i Kiev blir kriget påtagligt även om det inte på något sätt går att jämföra med situationen vid fronten. På gatorna ser man män i uniform och jag möter ofta soldater som skadats i kriget, ibland utan en arm eller ett ben. Kiev som stad är mycket vacker med många historiska byggnader och värdefulla monument. Dessa är numera täckta med sandsäckar för att skyddas.

— En vanlig lugn dag kan vi promenera tryggt i Kiev, vi kan gå på kaféer och besöka restauranger, och det känns nästan overkligt − till nästa larm.

Du arbetar nära vår systerförening Ukrainska Röda Korset. Hur ser deras situation ut?

— Våra ukrainska kollegor är otroligt modiga och uthålliga, och jag är full av beundran över hur de klarar av detta krig som påverkar befolkningen på så många olika nivåer.  Nästan alla har förlorat en familjemedlem eller en vän, många kollegor har förlorat sina hem och jobb och har flyttat till Kiev eller andra städer i väst för att hitta arbete och säkerhet, många har söner, döttrar och vänner som strider i kriget.

 

Kan du berätta mer om Svenska Röda Korsets insatser i Ukraina? 

— Svenska Röda Korset har precis tecknat ett treårigt partnerskapsavtal med Ukrainas Röda Kors, ett avtal som pågår fram till mars 2026. Aktiviteterna och insatserna som ingår i avtalet är hemsjukvård, mobila hälsoenheter, försörjningsinsatser, utveckling av lokalföreningar, ungdomsverksamheter och räddningsteam. Vårt bidrag är att stödja den regionala föreningen och de fem lokala kretsarna i Sumy-regionen för att nå och öka insatserna för de mest utsatta människorna i området. Budgeten för de tre åren är 75 miljoner SEK.

— Förutom vårt stöd till IFRC:s regionala nödhjälpsappell på 105 miljoner kronor, stöder Svenska Röda Korset våra kollegor i Ukrainska Röda Korset med deras viktiga vinterprogram. Insatsen omfattar allt från distribution av förnödenheter och värmeaggregat, reparation av fönster, kontantstöd till människor på flykt inom landet och till värdfamiljer för flyktingar. Denna insats gör vi genom ett partnerskap med Österrikiska Röda Korset. 

— Vi stöder även den akuta situationen vid Kakhofkha-dammen med material och tekniker för att utbilda de lokala vattenmyndigheterna och Ukrainska Röda Korsets räddningsteam i användningen av M15-vattenreningsanläggningar som ligger i närheten av de översvämmade områdena.

Vilka är de största utmaningarna och behoven för människor i området just nu?

— Det absolut största orosmomentet är oförutsägbarheten i hur konflikten kommer att utvecklas framöver. Detta kommer att påverka migrationsströmmarna och det humanitära bistånd som behövs. I området Sumy, där vi kommer att arbeta nära våra kollegor på Ukrainska Röda Korsets regionala avdelning, är situationen särskilt osäker eftersom regionen har en nästan 600 km lång gräns mot Ryssland i öster samt att staden Sumy ligger enbart 30 km från gränsen. En humanitär korridor har upprättats nära Sumy, med ukrainare som lämnar krigsområden och reser genom Ryssland och in i Ukraina igen.

— Det är just nu svårt att förutse hur många människor som kommer att anlända till Sumy under de närmaste månaderna. Tillsammans med Ukrainska Röda Korset och ICRC övervakar vi situationen noga och vi kan komma att stödja även andra insatser för människor på flykt inom landet, människor som antingen befinner sig i en övergångsfas eller kommer att stanna kvar i området under en oförutsägbar framtid.

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!