Mörkt kapitel i svensk historia vinner Röda Korsets journalistpris 2021

Tre personer på rad, där mittenpersonen är en kvinna som står lite framför de två männen vid hennes högra och vänstra sida. Personerna är Thomas Kanger, Randi Mossige-Norheim och Magnus Arvidson.

Randi Mossige-Norheim, Thomas Kanger och Magnus Arvidson är årets vinnare av Röda Korsets journalistpris för dokumentärserien Vipeholmsanstalten från Sveriges Radio.

Vipeholms sjukhus var en gång Sveriges största så kallade sinnesslöanstalt. Där skulle de som inte passade in någon annanstans förvaras. Men vad hände egentligen bakom de låsta dörrarna på anstalten?

Motivering för vinnarpriset
Vipeholmsanstaltens verksamhet är ett mörkt kapitel i vår historia. Övergrepp mot skyddslösa människor som för tankarna till Nazityskland. Särskilt de medicinska experimenten med att framkalla karies hos patienter, inklusive små barn genom att tvinga i dem Sveriges segaste kolor.

Solskensbarnet IngeTorkel som blev avdelningens ”mest svårskötta patient”. Patienten Olle som lärde sig tyska, skrev till Hitler och erbjöd honom jobb som ”klosettkonsulent”. Han skrev även brev hem till sin familj, som personalen aldrig postade.

Långsamt, hjärtskärande pedagogiskt bygger Randi Mossige-Norheim upp berättelsen från grunden. Att reporterns egen farbror Inge Torkel är en av dessa gör att det bränner till och blir personligt på ett djupt inkännande vis.

I redaktionen ingår även Thomas Kanger och Magnus Arvidson.

Serien är ett samarbete mellan Ekot och P1 Dokumentär. Länk till det vinnande bidraget  

Kort om priset

Röda Korsets journalistpris belönar en journalistisk gärning – i form av ett reportage eller särskild satsning – som under föregående år ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i dagens kriser eller katastrofer, ute i världen såväl som i Sverige. Priset är ett resestipendium på 30 000 kronor.

Ordförande Margareta Wahlström leder juryarbetet. Jurymedlemmar är Arash Mokhtari, reporter på tidningarna Vision och Chefen i fokus, Clara Henry, medieprofil, Maja Aase, kommunikationsstrateg på Union to Union och frilansjournalist, Micael Lindholm, strategisk rådgivare, Gunnar Bohlin, radiojournalist och författare och Paul Hansen, fotograf DN och författare.

 

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!