På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Missa inte rödakors- och rödahalvmånerörelsens digitala klimatkonferens

konferens med Climate:Red

Den 9-10 september kommer att bli historiska dagar för hela rödakors- och halvmånerörelsen. Det är första gången ett digitalt event anordnas för hela rörelsen för att endast fokusera på klimatkrisen. Arrangörerna är IFRC, Solferino Academy, IFRC’s klimatcenter samt Norska Röda Korset.

Syftet med Climate:Red, som klimatkonferensen kallas, är att skapa dialog och handling inför en av detta århundrades mest avgörande frågor. Klimatkrisen drabbar alla, överallt, och därför ska också alla kunna delta i diskussionerna. Detta innebär att 192 nationella föreningar, 165 000 lokala föreningar samt 14 miljoner volontärer är inbjudna att delta. Utöver detta är även allmänheten välkommen. För att detta ska vara praktiskt möjligt sker Climate:Red med hänsyn till samtliga tidzoner och på fyra språk; engelska, spanska, franska och arabiska. 

Ett flertal teman relaterat till klimatfrågan kommer lyftas fram såsom hälsa, resiliens, matsäkerhet, ungas perspektiv samt privata sektorns bidrag. Det kommer handla om vad rödakors- och halvmånerörelsen gör för att agera på klimatkrisen, vad vi kan lära oss av andra och själva dela med oss av, samt vilka risker vi ser. Även vad vi behöver ändra på i vårt sätt att arbeta samt hur kan vi använda vår roll och varumärke för att skapa mer handling.

Anmälan sker genom registrering på https://climate.red/register.

Vad bidrar vi från svenska Röda Korset med?

Svenska Röda Korset är med och anordnar fyra olika digitala workshops, för att lyfta följande frågor:  

  • Onsdag 9 september, 17.00-18.30 GLOW Red: Women’s Leadership Throughout the Climate Change Crisis

Kvinnligt ledarskap i klimatkrisen, på lokal regional och nationell nivå – en möjlighet att utbyta erfarenheter och diskutera hur kvinnligt ledarskap kan bidra till en mer hållbar utvecklin

Delta via https://climate.red/session/081 

  • Onsdag 9 september, 19.30 – 21.00 Mitigating our carbon footprint: better approaches for greenhouse gas emission management

Tillsammans med Green Response: Hur rörelsen jobbar med att minska          klimatpåverkan och där Svenska Röda Korsets eget arbete med att                minska klimatpåverkan kommer att presenteras.

Delta via https://climate.red/session/028

  • Torsdag 10 september, 10.30 – 12.00 How to accelerate sustainability at a local branch level? - by volunteering sustainability ambassadors

Vi vill visa hur vi har utvecklat och ökat vårt hållbarhetsarbete på                  kretsnivå, med en presentation av hållbarhetsambassadörerna och                exempel från olika kretsar.

Delta via https://climate.red/session/056

  • 10 september, 12:00 - 13:00 Tillsammans med Green Response: Diskussioner kring om barriärer och möjligheter för att skapa grönare katastrofinsatser.

Delta via https://climate.red/session/027

 

För att lyssna på övriga paneler och delta i workshops, anmäl dig via https://climate.red/register.  Det är helt gratis att delta!

 

Svenska Röda Korset i final i konferensens innovationstävling!

Alla nationella föreningar har haft möjligheten att bidra med idéer om hur vi som rörelse på bästa sätt kan utveckla vår verksamhet för att möta klimatkrisen och dess konsekvenser.

Vår idé handlar i korta drag om att skapa ett nätverk av hållbarhetsamabassadörer globalt som kan bidra med kompetens och stöttning till de nationella föreningarna i att mäta och minska sin klimatpåverkan. 

Finalen går av stapeln den 10 september 13:30-15:00. Var med och rösta på vårt bidrag genom att delta via denna länk: 

https://climate.red/session/257

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!