Minnesstund och krisinsats i Skärholmen

”På bilden ser vi Mikaels svåger Elias Demir som deltog under minnesstunden.”

I Skärholmen hölls nyligen en minnesstund för Mikael, 39 år, som sköts till döds den 10 april. Röda Korsets folkhögskola lånade ut sina lokaler så att det fanns en trygg plats att samlas på. Flera kretsar deltog också i en krisinsats på fredagen.

En skjutning i Skärholmen den 10 april ledde till att Mikael, 39 år, förlorade sitt liv. Det finns en stor sorg bland anhöriga, vänner och boende i Skärholmen. Många känner också en ökad oro efter händelsen.

Uppskattad minnesstund

Ett stort antal personer samlades på minnesstunden för Mikael på lördagseftermiddagen, med omkring 200 personer närvarande. Deltagarna samlade först i centrum och efter ett tag flyttades minnesstunden in i folkhögskolans lokaler. 

För att ha en trygg plats att vara på hade anhöriga tagit kontakt med Ulrika Sandin, rektor på Röda Korsets folkhögskola, som kunde se till att det fanns lokaler att använda. Minnesstunden var väldigt uppskattad och gav tillfälle för människor att träffas och sörja tillsammans.

På bilden ser vi Mikaels svåger Elias Demir som deltog under minnesstunden.

Krisinsats av kretsar

Flera rödakorskretsar fanns också på plats med krisstödjare under fredagen. Frivilliga från ett antal kretsar i Stockholmsområdet deltog, där Stockholm sydvästkretsen ansvarade för genomförandet i nära dialog med stadsdelen. 

Insatsledaren i kretsen har löpande kontakt med stadsdelsförvaltningen. Därför kunde hon tillsammans med dem snabbt utvärdera vilka behov som fanns. Eftersom många boende i Skärholmen upplevde en stor oro gjordes en gemensam insats i centrum, med flera organisationer på plats. Det var en stor uppslutning i lokalsamhället.

Det här är goda exempel på hur social respons kan se ut i samband med ett våldsdåd som leder till social oro. Exemplen visar särskilt tydligt att lokal förankring i vardagen är viktigt. Då finns en lokal tillit och samverkan uppbyggd så att vi kan ge rätt stöd när en kris uppstår. I det här fallet byggde insatserna både på boenderivna initiativ och på god samverkan med andra lokala aktörer.

Vill du och din krets jobba med trygghet och krisstöd?

Trygghetsskapande arbete behövs både i vardagen och i kris. Vill kretsen starta upp trygghetsskapande verksamheter finns det stöd och hjälp att få. Börja gärna att läsa på Rednet om hur ni kan arbeta med trygghetsskapande åtgärder och trygghetsvandring.

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!