”Min hälsa min rätt” - Världshälsodagen 7 april

Hälsofrämjande verksamhet

Den 7 april varje år sedan 1948 uppmärksammas världshälsodagen. Den uppmärksammas som en påminnelse av att Världshälsoorganisationen, WHO, bildades. Varje år har dagen olika teman. ”Min hälsa min rätt” är temat för 2024.

Rätten till hälsa innebär att alla har tillgång till vård, sjukdomsförebyggande vård, friskvård och annan hälsofrämjande verksamhet. Röda Korset i Sverige bedriver runt om i hela landet olika hälsofrämjande verksamheter.

Hälsofrämjande insatser är avgörande för att minska skillnader i hälsa

Genom hundratals olika hälsofrämjande aktiviteter och verksamheter bidrar Röda Korset i Sverige varje dag till människors rätt till hälsa. Ett exempel är rödakorshusen dit människor kan komma för gemenskap, mat och värme. Genom verksamheten cykling utan ålder möjliggör Röda Korsets frivilliga att människor får komma ut och känna vinden i håret och solen på ansiktet- en hälsofrämjande stund i gemensamhetens tecken.

Svenska Röda Korset har tagit fram ett program för hälsofrämjande verksamhet för att förhindra och lindra ofrivillig ensamhet, stärka lokalt hälsofrämjande arbete och ge förutsättningar för jämlika och goda levnadsvanor. Detta bedrivs och genomförs av frivilliga i kretsar runt om i landet.

Dessutom lyfter och påtalar vi strukturella skillnader i hälsa, sprider kunskap och samarbetar med myndigheter lokalt, regionalt, nationellt och internationellt med andra organisationer.

Läs mer om aktiviteter och gemenskap i Sverige på rodakorset.se

Läs mer om vård och behandling i Sverige på rodakorset.se

Läs mer om Världshälsodagen på WHO:s kampanjsida (engelsk text)

Lycksele, promenad
Gott exempel: Lycksele

I Lycksele har Röda Korset tillsammans med kommunen skapat en odlingsplats vid ett äldreboende. Odlingsplatsen ligger bredvid en en boulebana. Det skapar en mötesplats där de äldre träffas. Frisk luft, en meningsfull sysselsättning och goda samtal är i sig hälsofrämjande.

Röda Korsets hus
Gott exempel: Röda Korsets hus

Fattigdomen och utsattheten ökar i Sverige och därför har Röda Korsets hus öppnat på flera ställen i Sverige. I Malmö, Vänersborg, Hedemora, Södertälje och Stockholm kan människor komma för gemenskap, mat och värme. Varje dag möter vi människor som kämpar för att klara vardagen. Här kan människor få hjälp med det mest nödvändiga som mat och kläder, umgås med andra, delta i språkkurser och få hjälp med myndighetskontakter.

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Dela gärna artikeln vidare genom att klicka på den röda pilen här nedanför, brevid "gilla-knappen".

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!