Föreningsbutiken stängd torsdagen den 15 maj

Detta på grund av uppdatering av bland annat priser. Vi ber er att planera era beställningar till en annan dag.

Nils Rådström

"Min roll är att hela tiden omsätta grundprinciperna i praktiken"

"Min roll är att hela tiden omsätta grundprinciperna i praktiken"

Läs hur Nils Rådström, verksamhetsutvecklare i Umeåkretsen använder grundprinciperna som kompass i sitt rödakorsarbete.

Nils Rådström är en Skelleftebo som numera bor i Umeå. Han har varit med i rörelsen sedan 2011, då han var projektanställd inom Röda Korsets Ungdomsförbund.

– Det som fick mig in i föreningslivet var mitt musikintresse, men jag fastnade på riktigt tack vare Röda Korset. 

Nils har också varit verksamhetsledare för den dåvarande Globalgruppen i Umeå och under en kort period frivillig i den lokala häktesbesöksgruppen.  

– Sedan 2016 har jag arbetat som verksamhetsutvecklare i Umeåkretsen, med en kort utflykt 2022–2023. Då insåg jag hur pass mycket grönare gräset var på vår sida häcken. 

 Nils understryker att han har jättestor användning av grundprinciperna i sitt rödakorsarbete.   

– Lite enkelt förklarat så är min arbetsroll att hela tiden omsätta grundprinciperna i praktiken. 

Grundprinciperna som stöd och verktyg 

I sitt arbete ser han att vi ständigt måste våga utmana oss själva. Grundprinciperna är bra verktyg för att tolka vad vi borde göra. Utmaningen ligger sedan i hur vi utför vårt rödakorsarbete. Där ser Nils att grundprinciperna opartiskhet, neutralitet och självständighet är extra viktiga. Särskilt när vi möter människors utsatthet. 

– Vi har en bra kompass i humanitetsprincipen. Samtidigt det är något vi alltid måste omtolka till vardags. Vi kan aldrig täcka alla behov i en kommun. Men det är också en god motivation till samarbete, där vi förhoppningsvis kan stärka andra aktörer. 

Beslut om ny verksamhet med hjälp av humanitetsprincipen

Nils berättar om en gång då grundprinciperna var framträdande. När kretsen startade upp fadderhemsverksamhet för ungdomar kopplade till den så kallade gymnasielagen, var det inte likt någon annan verksamhet som kretsen haft. De såg många risker både för målgruppen och de som engagerade sig. De såg också risker för Röda Korset i Umeå.  

– I slutändan var frågan: Vilka risker finns om vi inte gör detta? Om det inte görs av en organisation som vår? Här fick humanitetsprincipen guida oss till ett beslut som blev jättebra.  

Frågan om att starta verksamheten kom från kommunen. Men kretsen stod på sig att de först behövde titta på behoven, innan de gick in i ett samarbete.  

– Tack vare självständighetsprincipen kunde vi omvandla vad som kunde ses som ett beställt uppdrag från kommunen till en verksamhet med Röda Korsets prägel. Och en tydlig humanitär grund. 

Tips: Diskutera grundprinciperna tillsammans

Nils tips om hur kretsen kan hålla grundprinciperna levande är att ta en fika eller ett längre tillfälle att gå igenom grundprinciperna i frivilliggruppen, styrelsen eller arbetsgruppen. Han menar att det är viktigt att lyfta vad som känns knepigast. Och inte vara rädd för att hitta olika vinklar på grundprinciperna. 

– Jag tror det viktigaste är att återkomma till diskussioner om grundprinciperna. Det är helt okej att ibland känna sig begränsad av grundprinciperna. En organisation kommer aldrig att kunna rymma allt. Det behövs en mångfald av föreningar som har olika sätt att möta samhällets utmaningar.  

Mer om grundprinciperna  

Läs mer om grundprinciperna under Kunskap och stöd. Där hittar du också fler berättelser om hur rödakorsare använder grundprinciperna i sina uppdrag. 

Passa också på att gå vår nya webbkurs om grundprinciperna.