Migrationspolitiska förslag går emot folkviljan visar ny undersökning

Familjeåterförening

En klar majoritet av svenska folket vill att barn och föräldrar på flykt som splittrats ska kunna återförenas i Sverige.

En majoritet anser även att vuxna och barn, som flytt till Sverige och som är mycket svårt sjuka ska få stanna i Sverige. Det visar en ny opinionsundersökning från Novus på uppdrag av Svenska Röda Korset.

Förslagen som nu läggs innefattar bland annat oacceptabla begräsningar i rätten till familjeåterförening för vissa grupper som fått uppehållstillstånd samt kraftiga begränsningar i antalet kvotflyktingar som Sverige ska ta emot. Nu riskeras rätten att leva med sin familj och att få stanna i Sverige av humanitära skäl att kraftigt kringskäras. Svenska Röda Korset ser med oro på hur frågan om familjeåterförening begränsas och humanitära värderingar åsidosätts.

‒ Bakom dessa förslag finns människor. Människor som du och jag. Som vill leva sina liv i trygghet och i största möjliga mån tillsammans med sin familj. Sverige har redan idag en mycket restriktiv migrationspolitik där vi ser svåra humanitära konsekvenser för många människor som är i behov av skydd. Rätten till familjeliv och att få leva med sin familj är inte bara en mänsklig rättighet utan också en viktig faktor för hälsa, rehabilitering och etablering, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare på Svenska Röda Korset. 

Läs mer om undersökningen i pressmeddelandet i Röda Korsets pressrum

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!