Mellanöstern - vi finns kvar när medierapporteringen minskat

Andreas Sandin, SRK ansvarig Libanon

Medan blickarna riktas mot nya konflikter i Sveriges närområde fortsätter vi att kämpa för att möta det ökande behovet av humanitär hjälp i Mellanöstern.

Regionen drabbas av krig, politisk oro, ekonomisk stillastående och extrema klimatförhållanden under decennier. Det beräknas att cirka 70 miljoner människor är i behov av humanitärt bistånd. Under två års tid har COVID-19-pandemin förstärkt ojämlikheterna i regionen.

- I Libanon har vi tidigare arbetat med att möta de humanitära behov som de syriska flyktingarna haft i och med att de lämnat sitt hemland och flytt kriget, men i allt större utsträckning ser vi nu att även den libanesiska befolkningen är i behov av humanitär hjälp på grund av den förvärrade ekonomiska situationen och hälsokrisen i landet, säger Andreas Sandin, Svenska Röda Korsets landansvariga i Libanon.

I Mellanöstern är klimatkrisen ett faktum

Under sommaren har rekordvärme mätts upp i regionen samtidigt som flera länder lider av både elkris och vattenbrist. De höga temperaturerna orsakar långvarig torka vilket i sin tur tvingar fler familjer in i matosäkerhet och arbetslöshet. Vattenbrist berör även fler aspekter i samhället såsom flickors möjlighet till skolgång, mödradödlighet och andra sjukdomar.

Vi svarar upp mot det växande behovet både genom att agera omedelbart i de pågående humanitära kriser och katastrofer som drabbar regionen såsom torka i Irak, kolerautbrott i Syrien och hamnexplosionerna i Beirut. Men också genom att bygga långsiktiga partnerskap och projekt för att stärka motståndskraften inför framtida kriser och katastrofer.

Mer information om våra akuta insamlingar och arbete i regionen hittar du här.

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!