”Medieprofil” på folkhögskolan skapar aktiva samhällsmedborgare

Medieprofil Petter Backman på folkhögskolan

Under läsåret 23/24 jobbar gymnasiekursen Sikta mot högskolan på Röda Korsets folkhögskola med journalistik tillsammans med en journalist från tidningen ”Mitt i”. Varje fredag har kursen ”Medieprofil med Petter” på schemat och nu kan vi ta del av deras aktuella och viktiga arbete!

Kursmomentet Medieprofil utgår från folkhögskolans allmänna mål att deltagare ska bli stärkta i sin roll som aktiva medborgare och deltagare i samhällslivet.

”Jag har många gånger genom åren varit inbjuden att gästföreläsa på skolan om journalistikens möjligheter att påverka” säger Petter Backman som är lärare på medieprofilen. ”Att få jobba med deltagarna på regelbunden basis är fantastiskt och de har verkligen tagit till sig kunskapen och gjort ett imponerande arbete under läsåret” fortsätter Petter, som i sitt jobb som reporter ofta bevakar frågor som rör integration, sammanhållning och lokal demokrati.

På kursen har deltagarna bland annat jämfört vilka olika slags nyheter vi konsumerar och hur våra medieval påverkar vår vardag – vilket resulterade i en hel del nya medievanor. De har också djupdykt i den lokala journalistiken och gjort ett lyckat studiebesök på tidningen Mitt i:s redaktion. Kursen har vidare gjort intervjuövningar både på varandra i klassen och på människor i Skärholmens centrum på temat ”Platsen jag bor på”. Och en större journalistisk undersökning, där deltagarna undersöker egna frågeställningar, som kriminalitet, klimatomställning, psykisk ohälsa och mycket mer.

Nu finns ett urval av deltagarnas artiklar på folkhögskolans hemsida för allmän läsning. Det går inte att ta miste på hur stolta och nöjda de (och lärarna) är.

Här hittar du artiklarna som deltagarna på Röda Korsets folkhögskola har producerat hittills

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!