Föreningsbutiken stängd torsdagen den 15 maj

Detta på grund av uppdatering av bland annat priser. Vi ber er att planera era beställningar till en annan dag.

Rödakorsare från ICRC lastar in en person på bår i en bil.

Med neutraliteten som verktyg

Med neutraliteten som verktyg

Den 12 december är internationella dagen för neutralitet. Neutralitet är en av våra sju grundprinciper och genomsyrar allt vårt arbete. Samtidigt är det kanske den grundprincip som flest människor ifrågasätter. Varför är det så viktigt med neutralitet och vad innebär det?

Internationella rödakorskommittén, ICRC, sammanfattar vikten av neutralitetsprincipen så här som svar på kritiska röster:

  1. Vår neutralitet är inte likgiltighet. 
  2. Vår konfidentialitet är inte tystnad.
  3. Att inte säga ifrån betyder inte att blunda.
  4. Våra offentliga fördömanden skulle inte öppna dörrar. De skulle stänga dem.

Vad innebär neutralitet?

Ofta missförstår människor neutralitetsprincipen och vill att vi ska ta ställning offentligt. Många tror att neutralitet innebär passivitet eller likgiltighet. Att inte ta parti i en konflikt betyder dock inte att vara likgiltig. Neutralitet kan ses som en arbetsprincip. Den gör det snarare möjligt för oss att omsätta principerna om humanitet och opartiskhet i handling.

Varför är det så? Framför allt handlar det om tillit. Att människor på alla sidor av en konflikt känner att de kan lita på oss. Det är ofta neutraliteten som gör det möjligt till exempel:

  1. För ICRC att besöka tillfångatagna. 
  2. För att få in hjälptransporter i konflikt- eller katastrofområden.
  3. Säkerställa att frivilliga från nationella föreningar inte attackeras.

Det är alltså tack vare vår neutralitet som vi respekteras och kan arbeta i situationer där få eller ingen annan organisation släpps in.  

Vad vår neutralitet innebär i Sverige 

För oss i Sverige kan det kännas främmande, men i många fall arbetar våra systerföreningar i situationer där ett säkert tillträde är nödvändigt. Som en del av en global rörelse måste vi därför alltid tänka på vad våra handlingar och uttalanden kan få för konsekvenser. Inte bara för oss i Svenska Röda Korset, utan för kollegor i andra nationella föreningar eller delar av rörelsen. 

Detta är den största anledningen till att vi som organisation sällan deltar i exempelvis manifestationer. 

Vi undviker sammanhang där: 

  1. Vi inte har kontroll på vilka andra som deltar och vad de säger.
  2. Personer tydligt tar ställning för en sida genom ord eller handling.

Vi ska inte bara vara neutrala utan också uppfattas som en neutral humanitär aktör. Röda Korsets huvudmetod för att påverka i humanitära frågor är den tysta diplomatin. Den sker i direkt dialog med de som bär ansvar och har makt att förändra.

Utan neutralitet kan vi inte arbeta

På årets internationella rödakors- och rödahalvmånekonferens betonade ICRCs ordförande, Mirjana Spoljaric, vikten av att alltid arbeta enligt neutralitetsprincipen:  

Neutralitet är vår licens att bedriva verksamhet. Om vi blev ombedda att välja sida eller omtolka neutralitetsprincipen, skulle vårt arbete bli omöjligt.

Läs mer: 

  1. Varför det är så viktigt med neutralitet?
  2. Frågor och svar om neutralitetsprincipen. 
  3. Generellt om grundprinciperna
  4. Gå vår nya webbkurs om grundprinciperna