Med grundprinciperna och skyddsperspektivet som kompass för ett hållbart engagemang

GP, Skydd och PSS

Svenska Röda Korset har lång erfarenhet av att möta personer som befinner sig i utsatta situationer och som har behov av stöd och skydd. Våra grundprinciper hjälper till att avgöra hur. Vad vi gör beror på vilken typ av skydd och stöd som behövs.

Under en digital nätverksträff för frivilliga presenterades och diskuterades hur vi kan ta hjälp av grundprinciper, skydd och psykosocialt stöd i frivilliguppdragen. Mervärdet i att slå ihop dessa teman är att grundprinciper och skyddsperspektivet då blir en kompass för ett hållbart frivilliguppdrag och vägleder oss i vårt rödakorsarbete. 

Våra grundprinciper är ett ramverk för hur vi kan och inte kan agera. Dessutom är det viktigt att utgå ifrån ett grundläggande skyddsperspektiv. Enkelt uttryckt används skyddsperspektivet för att motverka kränkningar av personers rättigheter och för att inte göra skada. Det psykosociala stödet, i kombination med skyddsperspektivet och grundprinciperna, är också ett sätt att säkerställa att våra verksamheter är utformade utifrån målgruppens behov och delaktighet. Oavsett behov är det inte alltid något som verksamheten kan eller ska göra. Det är då viktigt att kunna göra en säker hänvisning till en annan aktör.

Hallå där Inga-Lena Nilsson Röda Korset Region Mellan, som var med på nätverksträffen

Hur upplevde du samtalet och diskussionen på nätverksträffen?

Nätverksträffar ska ju ge alla möjlighet att delta och känna att det är en öppen dialog. Ni gav oss den möjligheten och även att kunna dela med och få ta del av andras erfarenheter. Man känner att det finns fantastiskt mycket samlad kompetens och erfarenhet att ta del av.  Önskar att alla frivilliga tar del av dessa nätverksträffar.

Hur kan du, i ditt uppdrag, ta hjälp av det vi pratade om?

Jag hade ett speciellt uppdrag för en av mina kretsar i Värmland, där vi senare i veckan skulle mötas och prata om våra grundprincipers påverkan för ett hållbart frivilliguppdrag.  Dessutom har jag alltid en pågående information till kretsarna, hur psykosocialt stöd stöttar dem i deras möten, oavsett uppdrag.

Var det någon särskild fråga som du tar med dig efter träffen?

Illustrationen med grundprinciperna uppdelade i mål-medel-arbetsformer. Denna bild gjorde det väldigt tydligt att förklara hur man använder grundprinciperna i vardagen. 

Vidare är organisation-uppdrag-teamet-personliga min absoluta favoritbild för att förklara hållbart frivilligarbete och varför det är så bra att vara frivillig i Röda Korset.

Något annat du vill förmedla om träffen?

Digitala möten gör det möjligt för många fler att få ta del av vårt goda arbete. Men kanske ska man "sälja in" möjligheterna bättre.

Vill du veta mer och vara med och diskutera?

Välkommen att boka en digital workshop (2 timmar) på temat ”Med grundprinciperna och skyddsperspektivet som kompass för ett hållbart engagemang” till din krets eller verksamhetsgrupp.

Kontakta utbildning@redcross.se som sätter dig i kontakt med ansvariga.

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!