Ny riktlinje om materiellt bistånd

Farouk välkomnar till Rödakorshuset i Stockholm.

Att möta grundläggande humanitära behov med materiellt bistånd, såsom mat, kläder, hygienartiklar, kan vara ett sätt att möta behoven hos de som befinner sig i särskilt svåra livssituationer.

Runt om i Sverige ställer vi nu om vår verksamhet och det är många kretsar som gör en viktig insats för att kunna bidra i arbetet med coronakrisen. Att möta grundläggande humanitära behov med materiellt bistånd kan vara ett sätt att möta behoven hos de som befinner sig i särskilt svåra livssituationer. En ny riktlinje ger stöd i det arbetet.

Vägledning till kretsar

På riksstämman 2019 togs beslut om att ta fram riktlinjer gällande materiellt bistånd och utreda frågan om ekonomiskt bistånd. 

Läs Riktlinje för materiellt bistånd i Kunskapsbanken

Riktlinjen ger vägledning till kretsar, frivilliga, förtroendevalda och anställda i hur Svenska Röda Korset beslutar om och tillhandahåller materiellt bistånd. Materiellt bistånd innebär att tillgodose ett humanitärt behov med materiella ting till exempel genom utdelning av mat, kläder, filtar eller hygienartiklar. Oftast handlar det om väldigt basala föremål som säkerställer en persons överlevnad och grundläggande mänskliga behov. Det kan också handla om att erbjuda tak över huvudet och möjlighet att sköta hygien och andra avgörande förutsättningar för en människas liv och hälsa.

Vi möter grundläggande humanitära behov 

I den strategiska inriktningen för 2020-2023 fastställer vi att vi ska öka vårt fokus på att möta människor i situationer där risken för utsatthet är extra stor och möta de största humanitära behoven i varje kommun.

”Vi tillhandahåller materiellt stöd såsom kläder, mat och dryck. Vi bidrar till att erbjuda tak över huvudet till människor i akut hemlöshet, till exempel genom att öppna mötesplatser eller värmestugor. Det gör vi för att möta grundläggande humanitära behov hos människor framför allt i akuta eller långvariga situationer av nöd och för att kunna påtala de brister vi ser och på så vis bidra till en förändring. (Nationellt och lokalt om behoven finns)” (strategisk inriktning 2020-2023)

För verksamheter som fått regeringsmedel för grundläggande humanitära behov hos ensamkommande unga finns tips och råd för hur verksamheten kan ställas om under coronakrisen. 

Kommande webinarie om ekonomiskt bistånd

Den 11/5 kl 17.30-19.00 hålls ett Webinarie om utredningen gällande ekonomiskt bistånd. Johanna Saunders, tematisk rådgivare i socialrätt som ansvarar för utredningen presenterar hur arbetet med utredningen fortlöper och det finns möjlighet att ställa frågor och lämna synpunkter. Information om anmälan och deltagande kommer på Rednet.

 

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!