Martin Ärnlöv lämnar som generalsekreterare

Martin Ärnlöv, generalsekreterare Svenska Röda Korset.

I början av september 2023 kommer Svenska Röda Korsets generalsekreterare Martin Ärnlöv att lämna sitt uppdrag, som han haft sedan 2018.

- Det var med blandade känslor jag meddelade vår ordförande Anna Hägg-Sjöquist att jag väljer att lämna mitt uppdrag. Jag har med glädje lett den här fantastiska organisationen under flera år, men nu är det en bra tidpunkt för någon annan att ta stafettpinnen, säger Martin Ärnlöv.

Fortsätter fram till den 6 september

Martin Ärnlöv fortsätter i rollen som generalsekreterare fram till den 6 september 2023, och kommer sedan att tillträda som direktor/VD för Göteborgs Stadsmission.

Mycket har hänt sedan Martin Ärnlöv först började på Svenska Röda Korset.

- Jag har under åren haft förmånen att arbeta med otroliga människor både i Sverige och globalt. Tillsammans är Röda Korset en stark humanitär kraft, och jag kommer alltid bära med mig rörelsens oförtrutna kamp för människor i utsatthet, säger Martin Ärnlöv.

Rekrytering av ny generalsekreterare

Den nyligen avslutade Riksstämman har utsett en ny styrelse och antagit en ny strategi för perioden 2024-2030. Den nya styrelsen har nu att ta sig an Riksstämmans beslut och kommer att starta rekryteringen av ny generalsekreterare att leda Svenska Röda Korset utifrån den av stämman antagna strategin.  

- Genom eskalerande kriser, pandemi och organisationsförändringar har Martin lett Svenska Röda Korset framåt. Martin antog uppdraget som generalsekreterare i en stormig tid och lämnar efter sig en stabil organisation med högt förtroende. Jag vill å hela styrelsens vägnar tacka Martin för den tid han lett Svenska Röda Korsets arbete och önskar honom varmt lycka till i hans nya och viktiga uppdrag, kommenterar ordförande Anna Hägg-Sjöquist.

Styrelsen kommer att under denna vecka engagera en rekryteringsfirma att bistå i rekryteringsprocessen med ambitionen att senast vid årsskiftet kunna ha en ny generalsekreterare på plats.

- Martin lämnar Röda korset för nya uppdrag vid en klok tidpunkt. Vi har en ny styrelse, ny strategi och kan gå in i en rekrytering av ny generalsekreterare med en tydlig karta för vår gemensamma utveckling de kommande åren, fortsätter Anna Hägg-Sjöquist. Styrelsen kommer också i god tid innan Martin lämnar i början av september utse en tillförordnad generalsekreterare för att trygga arbetet under hösten. En höst då vi tillsammans har att påbörja arbetet med att ta oss an den nya strategin med visionen "Ett medmänskligt Sverige i en hållbar värld", avslutar Anna Hägg-Sjöquist.

Martin Ärnlöv fortsätter i nuvarande roll till den 6 september 2023.  

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!