Martin Ärnlöv besökte sydöstra Turkiet

Martin Ärnlöv på besök i Turkiet

Under förra veckan besökte Martin Ärnlöv sydöstra Turkiet, det land som tagit emot flest människor på flykt.

Det land som har tagit emot flest flyktingar i världen är faktiskt... - Turkiet.

Av ofattbara drygt 4 milj människor är hela 3,6 milj från grannlandet Syrien, och Röda Korset har en betydande roll i arbetet med att stödja flyktingarna. På plats i sydöstra Turkiet, precis vid gränsen till Syrien och den svårt konfliktdrabbade Idlib-provinsen, får jag under några dygn möjlighet att följa arbetet på nära håll.

Jag besöker ett av lägren på turkiska sidan gränsen, och får en pratstund med familjen Faris Holil i deras trånga men torra boendecontainer. Av 3,6 miljoner syriska flyktingar är det ”bara” 59000 som bor kvar i dessa läger. Alla övriga har flyttat vidare till städer närmare jobb, många med hjälp av ett kontantstöd på 13 EUR/dag som flyktingen själv väljer att använda till mat, kläder, skolmaterial till barnen eller det som behövs bäst. Vår turkiska systerorganisation förmedlar stödet via ett särskilt KizilayKart till 1,8 milj människor. Nurcan Dag leder telefonjouren som ger support till stödmottagarna. De jobbar skift 6 dagar i veckan, hanterar 5 språk och besvarar upp till 6000 samtal om dagen. Imponerande! Enkla ärenden hanteras direkt, svårare flyttas över till något av de 16 st Community Centers som drivs runtom i Turkiet. Där erbjuds också språkträning, yrkesutbildningar, ”fritids ” och extraskola för barn, samt sociala aktiviteter för både infödda och flyktingar. Såklart har pandemin drabbat hårt också här, men de har hittat nya former för merparten av aktiviteterna.

Men även om flyktingverksamheten i Turkiet är så omfattande, är det ingen tvekan om vad som dominerar de flesta samtalen här. I provinsen Idlib på andra sidan gränsen i Syrien är den humanitära situationen förfärlig. Ett år efter senaste stridigheterna är 4 milj människor kvar i området med vinter, översvämningar, primitiva tält, minimal sjukvård och brist på allt, faktiskt. En gigantisk utmaning, som försvunnit från det mediala men finns kvar i det reala. Där är vi långt från konstruktiva lösningar. Där behöver vi göra så mycket mer.

/Martin Ärnlöv, generalsekreterare Svenska Röda Korset

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!