På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Martin Ärnlöv besökte förvarsbesöksgruppen i Flen

Peter Heibrandt, Catarina Samuelsson, Martin Ärnlöv

På förvaret i Flen har vi en ganska ny besöksgrupp. Martin Ärnlöv berättar om sitt besök tidigare i januari.

I vårt kärnuppdrag ligger att från ett humanitärt perspektiv besöka frihetsberövade världen över. Främst för att bryta isolering och utanförskap, men också för att säkerställa att deras rättigheter tas tillvara. Det gällde när Nelson Mandela var fängslad på Robben Island. Det gäller i Guantánamo Bay, och i al-Hol i nordöstra Syrien.

I Flen utanför Katrineholm ligger ett av Migrationsverkets förvar. Här finns 110 personer på fyra enheter. I genomsnitt är de här cirka 30 dagar, några kortare, några väsentligt längre. Tiderna har ökat sett över några år, likaså den psykiska ohälsan och det är fullt i stort sett hela tiden.

På förvaret i Flen har vi en ganska ny besöksgrupp, som leds av Catarina Samuelsson. Till vardags är hon kock, men varannan onsdag leder hon gruppen på plats. Peter Heibrandt är ordförande i föreningen i Katrineholm. Häromdagen hade jag förmånen att följa med och träffa några av de förvarstagna, men också Migrationsverkets ledning. Starka och respektfulla möten, var och en på sitt sätt.

Katrineholmskuriren skrev en artikel om både second hand i Katerineholm och förvarsbesöken i Flen.

Vill du bli frivillig förvarsbesökare?

Att vara frivillig här är ett väldigt givande uppdrag - både för de förvarstagna och för dig som besökare. Du blir ordentligt förberedd och utbildad. I gengäld får du möta människor med unika berättelser. Och du får garanterat nya perspektiv som skiljer sig från den gängse mediebilden. Om du blir nyfiken och vill veta mer, hör av dig till infoservice. Vi finns nu med frivilliga på samtliga förvar i Sverige.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!