På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Så förbereder sig Malmökretsen för ett flyktingmottagande

Hej Liv Palm, verksamhetsansvarig på Malmökretsen, vad gör ni för att förbereda er inför ett eventuellt större flyktingmottagande?

- Just nu så håller vi på att kraftsamla, vi ber alla som vill engagera sig som frivilliga att höra av sig till vår beredskapsmejl och så får vi en uppfattning om hur många och vad de har för kunskaper, till exempel språkkompetens. Vi ser över och förbereder våra befintliga frivilliga i våra olika verksamheter. Och sen så har andra aktörer hört av sig och erbjudit att de kan stötta med olika saker, till exempel lokaler. Så vi gör en form av inventering av möjligheter så att vi är förberedda.

Vi ska ha ett möte med andra kretsar i regionen för att se hur vi ska kunna stötta upp på bästa sätt om det behövs resurser i någon annan stad. I nuläget vet vi ju inte var eller när en eventuell insats blir.

Har ni mött några nyanlända flyktingar från Ukraina än?

Nej de indikationer vi har fått är från Migrationsverkets boende Jägersbo här i Malmö är att det eventuellt kan finnas utökade behov hos de som har sökt asyl och befinner sig hos Migrationsverket, men vi ska ha ett möte för att undersöka de behoven närmare och samordna med Migrationsverket.

Har du några råd till andra kretsar som vill förbereda sig?

Att inventera resurser är nog bra, se till att det finns frivilliga som är rustade för att kunna aktiveras. Förbereda material som kan behövas för att delas ut tillexempel, blöjor, dambindor, filtar, lite mat eller fika. Undersöka behov och ta kontakt med olika lokala aktörer att samordna med.

Du hittar stöd för kretsar i Kunskapsbanken - Flyktingmottagande

 

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!