På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Sjuksköterskan Maj Gottarp på plats i jordbävningsdrabbade Haiti

SRK delegaterna  Maj Gottarp, barnsjuksköterska, ( till vänster) och Monika Hörling, akut/narkossjuksköterska ( till höger). De arbetar med Finska Röda Korsets fältsjukhus i Haiti.

"Hjälpen når fram", intygar sjuksköterskan Maj Gottarp från Sundsvall som är på plats i Haiti. Hundratals av Röda Korsets lokala volontärer arbetar med att ge första hjälpen, vård och akutboenden efter jordbävningen i augusti.

Haiti lider än efter jordbävningen i augusti. För en tid sedan åkte sjuksköterskan Maj Gottarp från Sundsvall till ön som har västra halvklotets fattigaste invånare. 

Maj Gottarp är utbildad sjuksköterska och det var för att axla den rollen hon gav sig av på ännu ett utlandsuppdrag. Det har blivit många genom åren. Maj har arbetat i Malawi, Libanon, Nepal, Uganda och i två omgångar har hon varit i Bangladesh. Det är också andra gången hon är på Haiti, som inte hade återhämtat sig alls efter den förra stora jordbävningen 2010. Då miste fler än 220 000 människor livet.

— Stora delar av sjukvården är också utslagen och det är därför vi är här. Röda korsets internationella federation har tagit hjälp av finska Röda Korset, så det är de som har ansvaret för den här insatsen, förklarar Maj Gottarp.

Först i slutet av november kommer Maj att lämna Haiti. På hemmaplan arbetar Maj Gottarp på barnkliniken i Sundsvall, varvat med att hon emellanåt har rollen som kommunsköterska i Timrå.

Fyra av fem invånare lever i fattigdom på den haitiska delen av den karibiska ön. Dessutom drabbade jordbävningen som uppmätte 7,2 på richterskalan republiken hårt. Över 2 200 personer har dött, fler än 300 saknas, 12 000 har skadats och mängder av byggnader har raserats.

Till artikeln i Sundsvalls tidning

Läs mer om hårt drabbade Haiti på rodakorset.se

 

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!