Magnus Carrö: Grundprinciperna gör att vi får förtroende

Bråvalla festivalen 2013,

Nu kommer årets tredje del i vår artikelserie om grundprinciperna, där rödakorsare delar med sig av erfarenheter där grundprinciperna verkat som kompass. Denna gång får möta Magnus Carrö, utbildare i första hjälpen och Att mötas i vardag och kris.

Jag heter Magnus Carrö och började min karriär inom Svenska Röda Korset 1993, då jag gick med i Norrköpings Första hjälpen-grupp. Jag hade precis gjort lumpen som sjukvårdsman i grupp och tycker det här med första hjälpen är väldigt intressant.

Med första hjälpen som bas

Nu så där 30 år senare, just fyllt 53 och bor fortfarande i Norrköping med min fru och dotter. Jag har lämnat Första hjälpen-gruppen för att i stället lägga tiden på att utbilda i Första Hjälpen och Att mötas i vardag och kris med psykologisk första hjälpen, något jag gjort sen 2016. Dessutom är jag med i den lokala krisberedskapsgruppen.

Grundprincipernas betydelse har växt fram

När jag började var inte grundprinciperna det som lockade utan första hjälpen, men över tid växer de och styrkan i dem känns verkligen. Jag gillar humanitet för den sammanfattar vad grundprinciperna handlar om, att förhindra och lindra mänskligt lidande. Jag tänker att ju fler som kan och framför allt vågar göra en livräddande insats desto tryggare samhälle får vi.

När jag utbildar en grupp nyblivna föräldrar ute på den östgötska slätten, 45-60 minuter från närmaste ambulans tänker jag att de blir mer självständiga i händelse av olycka.

Det känns även skönt att vi har enhetsprincipen, att alla utbildare jobbar på samma sätt och lär ut samma saker. Oavsett om en går på kurs i Norrköping eller Sundsvall så är det samma innehåll, det blir lätt att stötta en utbildarkollega.

Jag är övertygad om att det i grunden är våra grundprinciper som gör att vi får förtroende så att det ändå känns tryggt att gå på kurs med personer som du krigade mot innan ni båda tvingades fly konflikten. Mitt rekord är fyra tolkar på en kurs.

Diskutera grundprinciperna

Mitt bästa tips är att ta 5-10 minuter på varje träff och prata om grundprinciperna och hur de påverkar just din grupp och uppdraget. Vet en inte hur, så börja med att prata om själva ordet, till exempel opartiskhet, vad betyder det för mig, för dig? Och vill en ha hjälp så finns det utbildare i Rödakorskunskap som gärna kommer och hjälper till.

Mer om grundprinciperna

Mer om grundprinciperna finns att läsa i Kunskapsbanken på Rednet. Där hittar du också tidigare delar i artikelserien.

Rödakorskunskap

Kursen kan genomföras som fysisk kurs (bokas genom att kontakta Utbildningsenheten via följande formulär) eller via webbkursen som nås via kursportalen Learnster.

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!