Välkommen till samtal med vinnarna av Röda Korsets journalistpris på fredag 29 maj kl 9

Anna Roxvall och Johan Persson

På fredag den 29 maj kl 9:00-9:40 är alla anställda och volontärer välkomna att lyssna på journalisterna Anna Roxvall och Johan Persson som har vunnit Röda Korsets Journalistpris 2020 för sitt reportage Hägring Europa. På plats i Niger och Libyen har de följt den så kallade centrala Medelhavsrutten för migranter som försöker ta sig till Europa.

Röda Korsets journalistpris delas ut varje år

Röda Korset belönar varje år en journalistisk gärning som ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i dagens kriser eller katastrofer. Det kan vara ett reportage eller en särskild satsning, ute i världen såväl som i Sverige. Priset kan gå både till en enskild journalist eller ett medieteam. Priset är ett resestipendium på 30 000 kronor och vinnarna utses av en jury som leds av ordförande Margareta Wahlström. Övriga jurymedlemmar är: Arash Mokhtari, reporter på tidningarna Vision och Chefen i fokus, Clara Henry, medieprofil, Maja Aase, kommunikationschef på Union to Union och frilansjournalist, Micael Lindholm, strategisk rådgivare, Gunnar Bohlin, radiojournalist och Paul Hansen, fotograf DN.

Juryns motivering för årets vinnare

Från couscous-försäljerskan på en marknad i Niger, via ökenchauffören som kör genom Sahara, till Libyens låsta förvar tar Roxvall och Persson med oss längs rutten för migranter och flyktingar mot Europa. Filmiska ögonblicksbilder varvas sömlöst med analys och fakta och detta skickliga reportage ökar vår förståelse för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i det som av Europa kallas flyktingkris

Intervju om EUs politik och människor på flykt

Reportaget är en del av ett flerårigt arbete där journalisterna har följt och granskat effekterna av EUs migrationspolitik i Afrika och ambitionen att få ned antalet personer som söker sig till vår kontinent. I höst kommer deras bok Till varje pris där konsekvenserna både i form av lagstiftning inom EU och i afrikanska länder och för människor på flykt skildras. Om flykt, lagar och politik kommer Anna och Johan att prata om på fredag och det kommer finnas utrymme för frågor.

Det vinnande reportaget går att läsa här 

Såhär lyssnar du på samtalet

Klicka på länken nedan. Då blir du ombedd att installera klienten, du behöver bara godkänna så installeras den automatiskt. Sedan får du skriva in ditt namn som du ansluter till Zoom-mötet med.

Gå gärna in i god tid före kl 09:00, så har du tid att testa att tekniken fungerar.

https://redcross-se.zoom.us/j/97946987170

Meeting ID: 979 4698 7170

 

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!