Lyckat krets- sammangående i Åre!

Ståendes är (från vänster) kretsens ledamöter Aili Ericsson, Ulla Granlöv, Dan Sunding, Lena Leipe och Anders Jerresand. I soffan sitter (f.v.) Kristina Sundin, Ewy Dahl och Marcella Simms.

I vissa delar av Norrland används begreppet "övervänt" för att beskriva när man väntat lite för länge och bara vill komma i gång. Det är en känsla som Åre kommuns rödakorskrets är bekant med. Redan tidigt under 2020 träffades de då två kretsarna för första gången för att diskutera ett sammangående. Nu mer än två år senare är styrelsen för den gemensamma kretsen på plats och det är dags att komma i gång! Fortsätt läsa för att höra mer om hur processen gick till för dem och hur de upplevde den. Intervjun är gjord av Samuel Björklund, deras kontaktperson på enheten för Lokal och regional utveckling.

Hur upplevde ni processen med sammangående?

- Ja det blev ju en liten krock med pandemin kan man säga, berättar Kristina Sunding, före detta ordförande i en av de tidigare kretsarna och nu vice ordförande. Vi började glada i hågen och hade ett möte med lunch, där även regionrådet var med. Detta var i februari 2020 och planen då var att vi alla skulle åka hem och "inventera" våra kretsar fram till juni. Men då var alla hemma. Sen har vi träffats när pandemin lugnade ned sig, dels via Zoom, då du Samuel, var med. Det blev ett stopp i processen helt enkelt i och med pandemin, men sen kom vi i gång igen.

-  På ett av mötena gjorde vi en analys av vilka frågor det skulle kunna bli diskussioner kring när vi är en styrelse. Vi gjorde en karta tillsammans och fick upp en del på bordet. Sen skrev vi avsiktsförklaringen och skrev under den var för sig, berättar Marcella Simms, nybliven styrelseordförande i den nu sammanslagna kretsen.

Och när ni till slut hade en plan för sammangåendet, hur gick det efter det?

- Jag tycker det har funkat bra faktiskt. Jag tycker det har varit ganska smidigt egentligen. Stöttningen vi fick på de här mötena, liksom, vad är de olika stegen, hur ska processen funka osv - så jag tycker det har funkat smidigt, svarar Lena Leipe, styrelseledamot.

Det här kanske är en dum eller onödig fråga - men varför valde ni att göra det här nu?

Ett skratt och ett skämtsamt "…var vi inte tvungna?" bryter ut kring bordet innan Lena tar vid:

- Jo, men det är väl dels att det är ett beslut från stämman, men det finns ju även fördelar med att vara en krets.

- Man kan ju se vissa saker som kanske blir bättre, fyller Kristina i. Det som varit så roligt med att vara i styrelsen i Hallenbygden (en av de två tidigare kretsarna) är att man alltid känt sig så ung, skrockar Kristina som för övrigt är nybliven pensionär. När jag gick med i styrelsen så var vi väl några yngre, men sen var det ju mer seniora personer också. Om vi tänker på framtiden om tio år, hur skulle det se ut då? Har vi grunden för att hitta frivilliga? Det är därför det är viktigt att finnas på ett större område. Man får till mer folk.

Tänker du då att det förr eller senare hade behövt göras ändå?

- Ja, det tror jag.

Vad ser ni fram emot mest nu när ni är den här styrelsen?

- Att få komma i gång! inleder Marcella. 

- Hitta ett bra samarbete liksom - att vi kan klicka med varandra och prata samma språk, fortsätter Kristina.

- Jag tänkte på det här med att nå ut till fler, att kunna sprida information. Vi har gått lite på sparlåga i vår krets i och med att vår Second hand-butik stängde för några år sedan, så det ser jag fram emot att lite mer aktivt kunna gå ut och marknadsföra kretsen i kommunen, avslutar Lena.

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!