Lyckad utbildning i psykosocialt stöd hos Röda Korset i Kosovo

Unga frivilliga utbildas i PSS med ordförande, red cross of Kosova och SRK

I mitten av september besökte vi Röda Korset i Kosovo och utbildade 25 nya unga frivilliga inom psykosocialt stöd med fokus på stöd för särskilt utsatta grupper.

Det blev tre intensiva dagar i Fush Kosove, en liten stad strax utanför Pristina som innehöll många diskussioner, arbeten i grupp, samtal två och två och även ett framförande av ett rollspel inför samtliga deltagare. De vackra omgivningarna med park och trädgård utanför konferensrummet var en perfekt miljö att kunna diskutera ämnet psykosocialt stöd, praktisera metoder som ”se, lyssna, länka” och krisstöd. Ytterligare ett moment var att alla deltagare under kursen fick en buddy, en metod som IFRC främjar där man som frivilliga arbetar i par och tar lite extra hand om varandra. Detta är en del av lärandet att ta hand om sig själv, vilket i sin tur är en viktig faktor i att klara av och orka med att arbeta med psykosocialt stöd i utsatta situationer.

Deltagarna på utbildningen var främst unga, nya frivilliga som stod i startgroparna inför ett engagemang inom besöksverksamhet. Många av deltagarna var utbildade eller höll på att utbilda sig inom psykologi och försatt en del förkunskaper inom ämnet. Men med uppdraget att ge psykosocialt stöd som frivillig inom rödakorsrörelsen följer så klart krav på kunskaper om särskilt ansvar och begränsningar.

Under sista utbildningsdagen deltog även ordförande av Röda Korset i Kosovo Feride Hyseni.  Dagen var ett utmärkt exempel på ett tillfälle där rörelsen möts över gränser såväl som uppdrag och verksamhetsområde.

Svenska Röda Korset och Röda Korset i Kosovo hade för tio år sedan nära samarbete i frågan kring återvändande eftersom vi i Sverige såg stora behov hos personer som flytt Kosovo och sökt asyl i Sverige men fått avslag och behövde åka tillbaka till Kosovo. Inom AMIRA projektet som stod värd från Svenska Röda Korsets sida hoppas vi på många år till med samverkan med Röda Korset i Kosovo inom migration och återvändande.

Bakgrund

Röda Korset i Kosovo har verksamheter på bland annat på kvinnoboenden, ungdomsanstalter, återvändare från Europa. De har under sommaren även haft insatser för personer som behövt lämna sina hem på grund av kraftiga översvämningar i landet. Röda Korset i Kosovo grundades 1945 och är en liten förening med 11 anställda. Huvudkontoret finns i Pristina men utöver det finns ungefär 20 lokalföreningar som drivs av över 5000 engagerade frivilliga.

Syftet med utbildningen för frivilliga i Kosovo i ämnet psykosocialt stöd var att kunna erbjuda det som en del av reintegrationsstöd till återvändare från Sverige. Tidigare samarbeten uppskattades mycket och frågan ställdes igen till SRK att komma tillbaka och hålla en liknande utbildning men med ett bredare fokus eftersom målgruppen även omfattar andra utsatta grupper.

***

Vill du veta mer om reintegrationsstöd till återvändare och vårt arbete med avslag på asyl och återvändande, lyssna in på vår kommande föreläsning den 16 oktober kl. 16-17 Stärkt lokalt stöd vid avslag på asyl och återvändande.

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!