På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Lyckad insats i Honduras som drabbats av översvämningar

Vattenrenings-ERU Honduras 2021

Sen november har vi jobbat med att säkra vatten, sanitet och hygien i Honduras. Nu avslutas insatsen, men arbetet fortsätter lokalt.

Bild: Många av brunnarna i San Pedro Sula svämmade över och blev förorenade i samband med orkanerna. Här tömmer vi brunnarna på smutsigt vatten och fyller på med rent.

Behovet av humanitära stödinsatser var stora efter att Honduras drabbats av två förödande orkaner i november förra året. Orkanerna följdes av kraftiga översvämningar i större delen av landet och i grannländerna. Situationen var särskilt prövande för invånarna i regionen San Pedro de Sula – ett område som redan är hårt utsatt för våldsamheter och Coronapandemin. 

Eftersom de kraftiga översvämningarna var för stora för Honduras Röda Kors att hantera på egen hand, begärde de, tillsammans med IFRC, om hjälp från den internationella rödakorsrörelsen.

Vi på Svenska Röda Korset fick i uppdrag att leda insatsen, i nära samarbete med Österikiska och Tyska Röda Korset. Vi har stöttat med en ERU (Emergency Response Unit) inom vatten, sanitet och hygien (även kallat WASH).

Tack vare engagerade och hårt arbetande frivilliga, delegater och anställda kunde två huvuddistributionsställen inrättas som försåg Röda Korsets hälsoklinik med rent vatten. Vatten levererades också till 17 olika anläggningar i San Pedro Sula. ERU-teamet har även återupprätta 15 vattenbrunnar för att förse landets invånare med långsiktig vattentillförsel. Det här är ett arbete som Honduras Röda Kors kommer att fortsätta arbeta med.  

Från november har vi dedikerat jobbat med denna insats. Nu pågår en utvärdering för att granska insatsens effektivitet, hållbarhet och relevans för att vi ska kunna anpassa och förbättra verksamheten till nästa gång det blir aktuellt med en ERU (Emergency Respons Unit). 

Läs mer på rodakorset.se om vårt arbete i Latinamerika.

 

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!