Vår rapport ”Ensamma i krisen?” presenteras den 1 juni under Järvaveckan. Där lyfter vi olika sätt som människor och lokalsamhällen påverkas av våldsdåd. Vi har intervjuat boende i tio socioekonomiskt eftersatta områden över hela landet, och pratat med trettio externa experter från forskare till kommunpolitiker.
Ett bättre samhällsstöd behövs
Rapporten ger en bild av hur samhället idag ger stöd till drabbade lokalsamhällen, men också var stödet brister. Vi presenterar förslag om hur det kan bli bättre.
- Det finns ett glapp mellan akuta och långsiktiga behov som behöver överbryggas. Vi ser också hur viktigt det är att insatserna är förberedda och koordinerade. Annars finns en stor risk att stödet inte når fram till den drabbade. Samhället kan då dra den felaktiga slutsatsen att det inte finns något behov av stöd, säger Johann Knigge, chef för nationell verksamhet på Röda Korset.
Vad hjälper bostadsområden att återhämta sig?
Vår rapport visar att samordning av arbetet med krisberedskap är viktigt, tillsammans med god samverkan mellan kommun, frivilligorganisationer och informella nätverk. Det finns flera goda exempel, inte minst i Malmö där en särskild tjänst införts.
Läs hela rapporten "Ensamma i krisen?"
Titta gärna på seminariet om rapporten på Järvaveckan
Vårt arbete med socialt hållbara samhällen
Vi finns idag i 57 socioekonomiskt eftersatta bostadsområden. I 16 av dessa arbetar vi långsiktigt och områdesbaserat. Eftersom skjutningarna har ökat är det fler som behöver psykosocialt stöd.
Så jobbar vi med lokala krisinsatser
En majoritet av våra krisinsatser den senaste tiden har kopplingar till våldsdåd i bostadsområden. Under 2023 agerade vi i fler än 70 fall med trygghetsvandringar, lokal krisberedskap, första hjälpen, krisstöd och frivilligsamordning.