Lansering av Svenska Röda Korsets årsbok i internationell humanitär rätt 2022

Baltops är en årligen återkommande marinövning

Lansering av årets årsbok i internationell humanitärrätt 2022.

Det gånga årets händelser har återigen belyst behovet av kunskap om den internationella humanitära rätten. I Sverige läggs alltmer fokus på genomförandet och utvecklingen av totalförsvaret och för att understryka vikten av att kunskap om krigets lagar stärks inom ramen för detta arbete, är temat för årsboken 2022 just uppbyggnaden av totalförsvaret. 

Varje år publicerar Svenska Röda Korset en årsbok i humanitär rätt för att belysa dess relevans i dagens samhälle. Årsboken i internationell humanitär rätt utgör också ett verktyg för oss att sprida kunskap om reglerna. På så sätt vill vi även bidra till att respekten för reglerna stärks. I årsboken lyfter vi ett antal större humanitärrättsliga händelser, redogör för svenska domar som meddelats rörande krigsbrott och sammanfattar svensk humanitärrättslig praxis från det gånga året. Årsboken innehåller även ett antal artiklar från externa författare som skriver på årets tema, vilket för 2022 alltså är uppbyggnaden av totalförsvaret.

I årets upplaga finns bidrag från aktörer som arbetar med eller har specialkunskaper i den humanitära rätten kopplat till temat och du kan till exempel lära dig mer om vilken roll folkrätten spelar i Sveriges totalförsvarsarbete, den humanitära rättens betydelse för sjöräddnings- och flygräddningstjänsten i Sverige, vad som görs i Sverige för att skydda kulturegendom i väpnad konflikt samt relevansen av ett genusperspektiv i tolkning och tillämpning av den humanitära rätten - vilket också är aktuellt för den fortsatta totalförsvarsutvecklingen.

Med ökad kunskap stärker vi respekten för och efterlevnaden av den internationella humanitära rätten.

Läs årsboken här

Tidigare

Välkomna till digitalt lanseringsevent

Detta digitala lanseringsevent inleds av Svenska Röda Korsets generalsekreterare Martin Ärnlöv. Därefter följer två intressanta presentationer, dels av Marika Ericson från Försvarshögskolan om humanitär rätt och militärt försvar, dels av Maria Barkin från Riksantikvarieämbetet om skyddet av kulturarv och den humanitära rätten. 

Varmt välkommen att delta!

Talare

Martin Ärnlöv, Generalsekreterare, Svenska Röda Korset
Marika Ericson, Universitetslektor, biträdande prefekt och chef Centrum för operativ juridik och folkrätt vid Försvarshögskolan
Maria Barkin, Verksjurist, Riksantikvarieämbetet

Webbinariet modereras av Amelia Möller Andréewitch, folkrättsrådgivare på Svenska Röda Korset.

Datum och tid: 15 maj kl. 14:00-15:00

Plats: Digitalt

Anmälan:  Ingen anmälan krävs. För inbjudan mejla folkratt@redcross.se.  

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!