Lansering av ny rapport om humanitär rätt och genus

Illustration på framsidan av IHL rapport

Den 25 mars lanserades en ny rapport på temat humanitär rätt och genus. Väpnade konflikter drabbar ofta kvinnor, män, pojkar och flickor på olika sätt. Rapporten innehåller därför bland annat exempel på hur vi kan arbeta för att förstå och minska de negativa effekterna av militära operationer.

Rapporten är ett resultat av ett expertmöte som hölls i oktober 2022 i Genève. Svenska Röda Korset arrangerade expertmötet tillsammans med Internationella rödakorskommittén (ICRC) och Nordic Center for Gender in Military operations (NCGM). Vid mötet samlades experter från 21 länder runt om i världen och delade erfarenheter.

Katarina Tiväng, stabschef och tillförordnad biträdande generalsekreterare, höll ett avslutningsanförande vid mötet. Hon betonade där att arbetet med ett genusperspektiv på den humanitära rätten drivs av ett humanitärt engagemang.

I väpnade konflikter, likväl som i fredstid, är kvinnor och flickor ofta utsatta för andra risker än män, men de kan exempelvis även ha svårare att få tillgång till sjukvård, eller få delta i viktiga beslutsprocesser, förklarar Kristina Lindvall, folkrättsrådgivare. Arbetet med humanitär rätt och genus handlar om att alla individer under en väpnad konflikt ska erbjudas det skydd och de rättigheter som de har under reglerna.

– För att det ska bli verklighet behöver vi både förstå och dela med oss av kunskap kring hur vi kan arbeta för detta. Därför är det bra att rapporten förklarar varför ett genusperspektiv är nödvändigt och sammanställer exempel från experter med erfarenheter från operativ verksamhet.

Hitta rapporten och läsa mer om humanitär rätt och genus på rodakorset.se

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!