Kvinnligt ledarskap i Rödakors- och Rödahalvmånerörelsen – hur går det?

Under den Internationella Konferensen 2019, antogs Resolutionen om Kvinnor och Ledarskap där hela rödakors- och rödahalvmånerörelsen och stater (som skrivit under Genèvekonventionerna) åtog sig att arbeta för att öka antalet kvinnliga ledare i rörelsen och den humanitära sektorn i stort.

GLOW Red, det globala nätverket för kvinnliga ledare inom rödakors- och rödahalvmånerörelsen, spelade en viktig roll i att ta fram och bedriva påverkansarbete runt resolutionen. Det arbetet gjordes tillsammans med de Nationella Föreningar som stöttar och är aktiva i nätverket, där Svenska Röda Korset har en nyckelroll. Nu har det snart gått två år sedan resolutionen antogs, och vi har därmed nått halva tiden för att uppnå de åtaganden som den slår fast. Men hur går det egentligen? Vilka satsningar görs för att stärka nuvarande och framtida kvinnliga ledare runtom i rörelsen?

Den 21 oktober kl 14.00-15.30 bjuder GLOW Red, tillsammans med arbetsgruppen för Resolutionen, in till ett webinarium där olika delar av rörelsen kommer att dela med sig av framsteg, utmaningar och lärdomar inom arbetet för ökad jämställdhet och representation.

Du kommer få lära dig om hur Maldivernas Röda Halvmåne arbetat med att ändra sina stadgar för att säkerställa en styrelse med högre mångfald, hur Österrikes Röda Kors verkar för jämställdhet genom digitala verktyg, och hur Nationella Föreningar i Karibien startat ett ledarskapsprogram för unga där mångfald och inkludering är en självklar del av utbildningen. Webinariet kommer att hållas på engelska, men översättning till spanska, franska och arabiska finns tillgängligt.

 

Webinariet är öppet för alla och kommer att hållas på Zoom. Välkommen att anmäla dig här

 

GLOW Red grundades 2017 av Svenska Röda Korsets tidigare ordförande Margareta Wahlström, som en reaktion på det låga antalet kvinnliga kandidater och invalda ledamöter till Rödakors- och Rödahalvmånefederationens styrelse. Från ett första möte med 28 kvinnliga ledare i Mariahuset i Stockholm har nätverket vuxit sig större under åren, och har idag medlemmar från över 100 Nationella Föreningar samt även IFRC och ICRC. Svenska Röda Korset stöttar GLOW Red genom att tillsätta personal till dess sekretariat och genom finansiellt stöd till aktiviteter och utbildningar.

 

Läs gärna mer om GLOW Red här: www.glowred.org

Läs också gärna: Resolutionen om Kvinnor och Ledarskap 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!