Infoservice återgår till ordinarie tider från och med 1:a oktober. Teleöppet-tider blir då vardagar kl. 10-12 och 13-16.

Kurbitsar och kakor ger hopp i Rättvik

Rättvik-Boda-Ore-kretsens ordförande Marianne Wennerström framför kretsens brödbord på Rättviks marknadsplats, hösten 2020.

Hur kan ensamheten som uppstår vid besöksförbud lindras? Och hur kan även äldre frivilliga fortsätta sitt engagemang utan att utsätta sig för smittorisk? Rättvik-Boda-Ore Rödakorskrets hittade en lösning som dessutom stöttar det lokala näringslivet.

Som för så många andra sätter coronaviruset stopp för flera av kretsens verksamheter som vänder sig till äldre. Att besöksförbud och isolering även innebär långtråkighet och ensamhet för både boende och kretsens frivilliga är dock inte svårt att lista ut. Kretsen kontaktade därför de äldreboenden de brukar besöka i vanliga fall och fick en lista med förslag på saker som kunde ge lite avbrott i långtråkigheten. Målarpennor, färger, målarböcker med vackra kurbitsmönster, pussel och spel har köpts in hos de lokala handlarna i Rättvik och överlämnats till äldreboendena.

- Personalen ringde mig efteråt och berättade att initiativet uppskattats mycket och att det verkligen hjälpt till att få tiden att gå, berättar Marianne Wennström som är ordförande i kretsen.

Baktankar blev kassaklirr

Men även möjligheten att samla in pengar till kretsen försvåras av pandemin. Många av de aktiva insamlarna tillhör riskgruppen 70-plussare och de evenemang som varit viktiga insamlingstillfällen har ställts in. Kretsen började fundera på andra insamlingssätt och att baka var och en hemma hos sig själv dök då upp som idé. Förklädena tas på, bakbord mjölas och ut ur ugnarna kommer surdegsbröd, bullar, kakor och skorpor. Bakverken som kompletteras med inläggningar och sylt säljs sedan på Rättviks marknadsplats dit många kommit under pandemin, bland annat för att köpa matlådor (av andra aktörer).

Kretsens utbud gör succé - både vid det första och andra tillfället såldes allt slut på en halvtimme. Den tredje gången hade mängden bröd fördubblats vilket ledde till 4 500 kronors intäkter på en timme.

- Att så många kommer och handlar och stöttar oss är mycket stimulerande, konstaterar Marianne, som med sina 70 år är den yngsta i bakgänget. Hon tillägger dock att försäljningen såklart sker coronasäkert!

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!