Krisstödjarinsats efter skottlossning

Bild från krisinsats i Bredäng mars 2024. Bild på blommor och ljus från mordplatsen efter skottlossning.

Krisstödjare från rödakorskretsen Stockholm sydväst genomförde en krisinsats i Bredäng i Stockholmsområdet nyligen. Insatsen gjordes i samband med en skottlossning som hade dödlig utgång.

Kretsens krisstödjare samverkade med stadsdelen och en gemensam insats genomfördes några dagar efter mordet. Skottlossningen inträffade i ett bostadsområde där många människor blev vittnen eller hörde skotten som avlossades.

Den avlidne mannen är hemmahörande i området. Det finns en stor sorg bland vänner och anhöriga. Många av dem samlades och sörjde gemensamt dagarna efter dådet. 

Nära samverkan med stadsdelen

Stadsdelen hade sitt krisstöd aktiverat hela helgen. Kretsen samverkade med stadsdelen och stärkte upp med krisstödjare under lördagskvällen när många människor samlades i sorg och oro.

Tindra Rajala är insatsansvarig från kretsen.

- Det är tydligt att vi är ett bra komplement till stadsdelen. Vi märker att det finns ett annat förtroende och tillit till oss än till myndigheter, och det ger oss andra möjligheter att ge stöd, säger hon.

Kretsen upplever att deras stöd var välbehövt på platsen. Många människor samlades vid mordplatsen och tände ljus. En minnesplats upprättades. Sorgen var stor och människor fann stöd i varandra.

Lokal förankring är viktigt

Tindra lyfter fram att det är bra att vara lokalt förankrad, att ha en god samverkan med stadsdelen eller kommunen för att kunna göra en insats.

Ytterligare saker som är bra att tänka på är att ta med näsdukar, tändare för att kunna hjälpa till att tända gravljus samt filtar för sörjande människor som riskerar att bli nedkylda.

Vill du och din krets också jobba med trygghet och krisstöd?

Trygghetsskapande arbete behövs både i vardagen och i kris. Vill kretsen starta upp trygghetsskapande verksamheter finns det stöd och hjälp att få. Börja gärna att läsa på Rednet om hur ni kan arbeta med trygghetsskapande åtgärder och trygghetsvandring.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!