Föreningsbutiken stängd torsdagen den 15 maj

Detta på grund av uppdatering av bland annat priser. Vi ber er att planera era beställningar till en annan dag.

Blixtnedslag.

Krisinsats efter blixtnedslag på Lidingö

Krisinsats efter blixtnedslag på Lidingö

Ett kraftigt åskoväder drog in över Lidingö den 29 augusti. När blixten slog ner fick åtta ungdomar föras till sjukhus. Kretsen på Lidingö fanns på plats med krisstöd.

Olyckan skedde under en fotbollsträning. Åtta ungdomar fördes till sjukhus med ambulans, varav två med ambulanshelikopter. För tre av de drabbade beskrevs skadorna som allvarliga.

Efter olyckan var många i området chockade och sökte stöd, eller någon att prata med. Tillsammans med kommunen, Svenska Kyrkan, polisen och räddningstjänsten fanns Röda Korsets frivilliga på plats i området.

Krisinsatsen började direkt efter olyckan på torsdagskvällen, och fortsatte även under fredagen och lördagen.

Hur var det på platsen?

– När jag kom till platsen knappt en halvtimme efter olyckan var det fullt med folk, poliser, sjukvårdspersonal och även ambulanshelikopter. Polisen hade spärrat av området där olyckan hade skett. De skadade och anhöriga hade förts till Högsätras fritidsgård Kulan som ligger i anslutning till fotbollsplanen och som var öppen, säger kretsordförande Eva Rundgren Forsberg.

Vad gjorde ni i kretsen?

– Vi hade sex krisstödjare på plats som tog hand om de som hade behov av att prata. Utöver oss fanns även fritidsledare, Lidingö Stads POSOM-grupp (Psykologiskt Och Socialt Omhändertagande) samt präster från Ansgarskyrkan och Lidingö kyrka. Tillsammans gjorde vi stor nytta för såväl ungdomar som vuxna fortsätter Eva.

Något ytterligare du vill dela med dig av från händelsen?

– Vi tycker att vårt samarbete inom gruppen och med övriga såsom Lidingö Fotbollsklubb och kommunen fungerat väldigt bra trots den allvarliga situationen. Inom vår grupp stämde vi hela tiden av läget tillsammans. Vi har också tipsat varandra att ta samtalsstöd via Röda Korsets försäkring hos Falck om så behövs.

– Vi har en krisberedskapsplan och regelbundna möten inom vår krisberedskapsgrupp och med kommunen vilket har gett oss bra förberedelse när en allvarlig olycka inträffar. 

Vill du och din krets jobba med trygghet och krisstöd?

Trygghetsskapande arbete behövs både i vardagen och i kris. Vill kretsen starta upp trygghetsskapande verksamheter finns det stöd och hjälp att få. Börja gärna att läsa på Rednet om hur ni kan arbeta med trygghetsskapande åtgärder och trygghetsvandring.

Få tips om hur din krets kan bli krisredo

Läs mer om händelsen här:

DN: Flera personer träffade av blixten på Lidingö - DN.se

SvD: Klubbchefen: ”Fokus nu att stötta de drabbade”

Tv4 Efter fem: Två pojkar allvarligt skadade efter blixtnedslag: ”Ovanlig händelse”