Krisberedskapsveckan 2022

I år genomförs den gemensamma krisberedskapsveckan under vecka 39 och årets tema är mat och matförsörjning.

Som ett led i att synliggöra och stärka samhällets krisberedskap anordnas, på initiativ av Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB), varje år Krisberedskapsveckan. Detta är en vecka där många organisationer tillsammans arbetar för att öka medvetenheten kring den än mer aktuella frågan om beredskap för det oväntade och oönskade.

Det har tidigare handlat om att säkerställa att hushåll ska ha förmågan att, under exempelvis ett strömavbrott eller om familjen blir isolerad, kunna klara sig själva, med mat, vatten, värme med mera, under åtminstone 72 timmar.

I år genomförs den gemensamma krisberedskapsveckan under vecka 39 och årets tema är mat och matförsörjning.

Att tillgång till mat och vatten är oerhört väsentliga i kriser av olika slag har ju blivit väldigt påtagligt under framförallt coronapandemin där ju många kretsar gjort fantastiska insatser genom sin medverkan i att hantera logistiken kring transport och utdelning av matkassar till hushåll som själva inte kunnat göra sina inköp av mat och, i en del fall, mediciner. På någon eller några platser i landet jobbar kretsar även med soppkök eller motsvarande, antingen i egen regi eller tillsammans med andra så att arbeta med matförsörjning är på intet sätt ny eller okänd men är alltså extra aktuell under årets krisberedskapsvecka.

Och när det gäller att lyfta frågan om mat och matförsörjning ut till allmänheten så är det nog bara fantasin som sätter gränserna. Här kan det handla om allt ifrån hur en ska göra för att få tillgång till mat i krissituationer till att minska matsvinn och hushålla med den mat som finns tillgänglig i hemmet. Några av tipsen för att lyfta frågan är att samarbeta med sina lokala handlare, REKO-ringar, odlare, restauranger, hushållningssällskap och andra föreningar. Det finns kanske, i bekantskapskretsen, en kock som skulle kunna dela med sig av smarta tips kring trevliga anrättningar gjord av den mat som bör finnas i hushållets krislåda?

En annan idé är att ordna en kampanj eller tävling där allmänheten får lämna in recept på sina bästa maträtter baserade på krislådan eller resterna i kylen. Eller varför inte om recept på mat som kostar under en viss summa, exempelvis under 12 kronor per portion.

Det går såklart även att ha annat, parallellt och lokalt, tema under veckan. Ett exempel skulle vara att göra en insamling av materiel till kretsens egen lokala krisberedskap. Materiel som filtar, sovsäckar, varma kläder, gosedjur, kortlekar, spel som Yatzy och liknande, termosar, vattendunkar och annat som kretsen skulle kunna behöva för att kunna bistå personer i en lokal kris. Passa då även på att informera om kretsens krisberedskap och att rekrytera fler frivilliga. Informationsmaterial finns på Rednet.

Berätta gärna i text och bild om era arrangemang under krisberedskapsveckan och skicka in era bidrag till info@redcross.se

 

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!