Ladda ner hela Kretsnytt som pdf

Kretsnytt september 2022: Ordföranden har ordet

Anna Hägg-Sjöquist, ordförande för Svenska Röda Korset

Kära rödakorsare,

Det går mot höst men sommaren bjuder fortsatt på några fina sensommardagar och möjlighet att njuta av en kopp kaffe i solen. Jag sitter med min kaffekopp mot en solvärmd vägg utomhus och funderar på vad som väntar oss i höst.

Konflikten i Ukraina bara fortsätter och kvinnor och barn runt om i Europa försöker få vardagen att fungera med bostad, skola och försörjning i ett nytt land. Oron över vad de skenande elpriserna kan orsaka är stor inför vintern i många hem. Människor på flykt i världen har aldrig varit fler än nu. Över en tredjedel av Pakistan bedöms ligga under vatten till följd av extrema monsunregn. Afghanska ungdomar har tvingats lämna sin trygghet för att söka fristad under broarna i Paris. En passagerarfärja har havererat och passagerare ombord har evakuerats till Gotland. Pandemin är inte över och vaccineringen fortsätter. I Sverige pågår en intensiv kampanjspurt inför valet. Nyheterna rapporterar om gängkriminalitet och skjutningar till följd av droghandeln i storstäderna och runt om i landet.

Det är lätt att känna maktlöshet, oro eller rädsla inför hösten. Orkar jag ta in allt elände? Kan jag verkligen göra något överhuvudtaget?   

JA, det kan vi. Vi kan vara medmänniskor och handla utifrån medmänsklighet. I många fall räcker det långt. Rödakorsare på Gotland tar emot passagerarna som evakuerats och erbjuder en värmande filt, kaffe och lyssnar på deras upplevelse och rädsla. I Pakistan bistår rödakorsare i att evakuera människor som hotas av översvämningen. Rödakorsare i våra Secondhandbutiker erbjuder inte bara varor med humana priser utan också ett välkomnade bemötande och olika aktiviteter som syftar till att bryta ensamhet och utanförskap.

Det är detta som är Röda Korset;

att möta medmänniskor med respekt och medmänsklighet utan att göra åtskillnad på vem du är, var du är född, vem du älskar eller vilken tro du har. Som rödakorsare bistår vi den som behöver oss utan att diskriminera. Det gör vi utan att ta ställning i krig eller annan konflikt så att vi inte äventyrar våra möjligheter att bistå alla drabbade som behöver vår medmänsklighet. Vi står upp för våra grundläggande humanitära värderingar och bidrar med vår kunskap och våra värderingar när vi möter rasism och främlingsfientlighet. Det är förstås helt frivilligt att ta emot vår hjälp - men ingen skall lämnas utanför.

Vi bidrar med vad vi kan och efter vår egen förmåga. Så visst kan du och jag i höst bidra till Röda Korsets arbete i att bistå människor som befinner sig i utsatthet i Sverige och i världen som de medmänniskor vi är. Tillsammans gör vi skillnad.

Bästa hösthälsningar,
Anna Hägg-Sjöquist

Ladda ner hela Kretsnytt som pdf

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!