På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Ladda ner Kretsnytt

Kretsnytt september 2021: Ordföranden har ordet

Anna Hägg-Sjöquist, ordförande för Svenska Röda Korset

Kära rödakorsvänner,

Hösten står för dörren och vi hoppas kunna hälsa våra volontärer välkomna tillbaka att delta i vårt lokala arbete på plats igen. Samtidigt varnar Folkhälsomyndigheten för att smittan nu ökar. Låt oss hålla tummarna för att vi fortsatt kan ses och arbeta tillsammans. 

För Röda Korset behövs – kanske mer än någonsin. Ingen kan ju ha undgått de katastrofer som klimatförändringarna orsakat denna sommar. Tyskland och Nederländerna drabbades av rejäla översvämningar, även Sverige drabbades, bränder härjade i Grekland och värmerekord i Spanien och Italien orsakade dödsfall. Haiti drabbades av en enorm jordbävning och som om inte det räckte drog en orkan in strax därefter och orsakade ännu större förödelse. Klimatförändringen orsakar översvämningar, farligt höga temperaturer, torkkatastrofer, orkaner och annan förödelse.

Men det är inte bara klimatförändringen som bidrar till behovet av omfattande humanitära insatser. Pandemin fortsätter och den redan hårt prövade befolkningen i flera av världens fattigaste länder har ännu inte vaccinerats. I vår del av världen så har långt fler än hälften av alla invånare vaccinerats men i låginkomstländerna har inte ens två procent av befolkningen vaccinerats när jag skriver dessa rader.

Samtidigt så pågår stridigheter i flera områden som orsakar massflykt och behov av skydd, mat och medicinsk hjälp i Etiopien, i Jemen och i Somalia. I Afghanistan pågår en humanitär kris med enorma behov av sjukvård, rent vatten och mat. Här i Sverige finns många afghaner som nu är oroliga och som undrar vad som kommer att hända dem och vad som händer deras anhöriga i Afghanistan.

Behovet av humanitära insatser såväl här hemma som i världen är stort. Vi fortsätter att rekrytera frivilliga och bygga upp vår krisberedskap för att finnas på plats när katastrofen slår till. Vi bidrar i insamling och våra second hand-butiker har öppnat upp igen. Flera av våra 250 butiker erbjuder också en trygg mötesplats, språkträning och läxläsning. Vi bidrar alla till vårt viktiga arbete oavsett om vi är volontärer, tjänstemän eller förtroendevalda. Våra insatser behövs mer än någonsin! TACK för din insats!

Sist men inte minst: missa inte webbsändningarna Kretsaktuellt och Röda rummet i september där jag hoppas vi ses! Röda rummet ger aktuell information om vad vi gör, i Sverige och globalt. Och i Kretsaktuellt veckan efter får vi chansen att utbyta tankar kring riksstämmobeslut och strategiska satsningar framåt. Väl mött!

Rödakorshälsningar

Anna Hägg-Sjöquist

Läs hela Kretsnytt genom att ladda ner pdf:en nedan.

Ladda ner Kretsnytt

 

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!