Kretsnytt oktober 2023

Kretsnytt oktober 2023: Ordföranden har ordet

Kära Rödakorsare,

När jag skriver dessa rader har jag och många av er nåtts av den sorgliga informationen om att flera kollegor till oss i Israel och Palestina dödats, i sitt uppdrag att rädda liv. Situationen har eskalerat till en omfattande och fruktansvärd konflikt, där Internationella Röda Korset vädjar om respekt för krigets lagar. Civila och hjälparbetare får aldrig vara måltavla. I en konflikt måste alla parter respektera den internationella humanitära rätten, krigets lagar. Våra hjälparbetare måste alltid skyddas och vår hjälp måste få komma fram. Mina tankar går till nära och kära till våra kollegor som förlorat livet.

Tidigare i veckan befann jag mig på Norska Röda Korsets Landsmöte, som samlade drygt 300 norska ombud och nästan lika många åhörare. Mötet gav många tillfällen att samtala om de stora humanitära utmaningar vi står inför i hela rödakorsrörelsen.

I samtalen med våra nordiska kollegor blev det uppenbart att våra länder upplever liknande humanitära problem och organisatoriska utmaningar just nu. Som rörelser tappar vi medlemmar och frivilliga och samtidigt riskerar vi att gå miste om tillräckliga ekonomiska resurser för att utveckla den verksamhet som behövs för att hjälpa dem i störst behov, när det offentliga drar ner sitt stöd till civilsamhället.

På Landsmötet ställdes också frågan om hur vi i Sverige hanterar våldsvågen i samhället, där barn och unga drabbas särskilt hårt. Jag beskrev hur våra kretsar finns i sina lokalområden och deltar i trygghetsvandringar och andra lokala trygghetsaktiviteter. Samtidigt uttryckte jag den känsla av otillräcklighet som jag tror att jag delar med många av er.

I omvärlden pågår fruktansvärda konflikter, där rdakorsare räddar liv men också förlorar liv.

I Sverige står vi också inför nya humanitära utmaningar – som kräver nya arbetsformer, fler engagerade och att vi samverkar i nya konstellationer. Själv känner jag en trygghet i att vår Riksstämma antagit en strategisk inriktning som vi kan använda i att möta olika humanitära utmaningar, med en tydlig insikt om att vi inte kan göra det på egen hand. Med en stark vision om Ett medmänskligt Sverige i en hållbar värld..

Det är lätt att känna sig otillräcklig i svåra situationer, men det finns mycket vi kan göra för att hjälpa. Även små insatser är viktiga. Och du hjälper till genom att engagera dig på det sättet du brukar i Röda Korset. Ta hand om dig och om varandra.

 

Rödakorshälsningar,

Anna Hägg-Sjöquist

Kretsnytt oktober 2023

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!