Ladda ner hela Kretsnytt som pdf

Kretsnytt oktober 2022: Ordföranden har ordet

Anna Hägg-Sjöquist, SRK:s ordförande

Kära rödakorsare,

Hösten är här och i många kretsar planeras och pågår mycket aktiviteter för fullt. Det är insamling för Världens Barn, rekrytering av nya frivilliga, språkcafé verksamhet, kampanjer i våra second hand-butiker, Första hjälpen-utbildningar, utbildning i hur man använder sin smartphone och krisberedskapsinsatser och mycket mer. Igår besökte jag en av alla våra kretsar vars frivilliga berättade om alla aktiviteter som står på programmet denna höst. Som rödakorsare känner jag en genuin glädje över alla dessa lokala insatser som görs av alla våra frivilliga i kretsarna.

Sedan den nuvarande strategiska inriktningen antogs av Riksstämman 2019 har mycket hänt som vi inte kunde förutse då. Då visste vi inte att en global pandemi skulle påverka hela världen och att Ryssland skulle gå in i Ukraina. Inte heller anade vi att denna konflikt skulle bli så långvarig och orsaka att miljoner människor skulle ta sin tillflykt till andra länder inom Europa och skapa säkerhetspolitiska spänningar. Eller att världsekonomin skulle påverkas och vi skulle få en energikris i Europa. Under mina besök hos kretsar och regionråd denna höst så har jag förstått att det finns en oro över hur kretsen påverkas av de ökade elkostnaderna. För att inte tala om den oro som många hushåll upplever till följd av inte bara stigande elpriser utan också över att mat och vikta förnödenheter blivit allt dyrare. När detta skrivs så har vi ännu inte sett konsekvenserna av valet och dess utgång men det finns anledning att känna oro över att familjeåterföreningen kan komma att begränsas och möjligheten till asyl likaså. Det pågår en debatt om nedskärningar av biståndet som kan få långtgående konsekvenser i världens fattigaste länder.


Kort sagt så måste vi vara förberedda på att när vi nu arbetar med nästa förslag till strategi, som Riksstämman har att besluta om i juni nästa år, så vet vi inte vad som kan komma att hända under de kommande åren. Vi vet dock redan nu att behovet av humanitära insatser ökat i världen såväl som i Sverige och att detta betyder att vi som organisation måste rusta oss för att möta dessa utmaningar såväl som nya, framtida utmaningar.

Vill du vara med och tycka till om vår nästa strategi så anmäl dig till vårt digitala Kretsaktuellt på måndag den 10 oktober klockan 17–19 om du inte redan gjort det. I Kretsaktuellt träffar jag och andra styrelseledamöter alla rödakorsare som är intresserade av att diskutera aktuella frågor och denna gång är fokus på vårt förslag till strategi.


Hoppas vi ses.
Anna Hägg-Sjöquist

Ladda ner hela Kretsnytt som pdf

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!