På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Läs hela Kretsnytt genom att ladda ner pdf:en nedan

Kretsnytt oktober 2021: Ordföranden har ordet

Anna Hägg-Sjöquist, ordförande för Svenska Röda Korset

Kära rödakorsvänner,

Det har blivit höst och vi har inte längre några restriktioner om hur många vi kan träffas. Mycket rödakorsverksamhet och många aktiviteter är i gång och nu hoppas vi få tillbaka de frivilliga som inte kunde delta under pandemin och behålla de frivilliga som anmälde sig under pandemin.

Under sommaren har jag haft tillfälle att träffa många kretsar, ett par regionråd och flera medarbetare. Förra veckan besökte jag Internationella Röda Korset i Genève för samtal om hur vi i Svenska Röda Korset kan bidra ännu bättre till vårt arbete som en av 192 medlemmar i den Internationella rödakorsrörelsen. I Sverige pågår den nationella Krisberedskapsveckan och när detta skrivs lanserar Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen sin globala kampanj för att få oss alla att förstå de katastrofer klimatförändringen orsakar.

Under sommaren har vi drabbats av ett flertal katastrofer orsakade av klimatförändringarna såväl i Sverige som i resten av världen. Sedan pandemin började har 139 miljoner människor påverkats av klimatförändringen och 17 000 människor fått sätta livet till. Konflikter och
katastrofer har bidragit till att allt fler människor är på flykt och söker en fristad. I våra samtal med Internationella Röda Korset är det uppenbart att vi alla medlemsländer har samma problem att hantera. Vi har att förbereda oss för att kunna agera i kriser och för större katastrofer. Vi har att bistå varandra när det behövs. Afghanska Röda Halvmånen och Honduras Röda Kors är två exempel på rödakorsföreningar som behöver extra mycket stöd
efter sommarens händelser. I Sverige genomför vi insamlingar för att kunna bistå globalt, deltar i den lokala krisberedskapen, arbetar med lokala integrationsprojekt för att välkomna dem som söker sig till Sverige för en fristad och bistår enskilda som är i behov av medmänskligt stöd. Det är glädjande att i mina samtal med Internationella Röda Korset få höra hur mycket man uppskattar Svenska Röda Korsets arbete och hur vi bidrar till Röda Korsets viktiga humanitära uppdrag lokalt, nationellt och globalt. Vi är en av 192 föreningar som gör vad vi kan för att på bästa sätt agera medmänskligt såväl i små som stora katastrofer. Nu hoppas vi att vi kan fortsätta höstens planerade verksamhet utan nya restriktioner, att vi kan välkomna tillbaka våra frivilliga som inte kunnat delta och välkomna nya frivilliga att engagera sig i vårt humanitära uppdrag.

Med önskan om en aktiv rödakorshöst.

Rödakorshälsningar

Anna Hägg-Sjöquist, ordförande Svenska Röda Korset

Läs hela Kretsnytt genom att ladda ner pdf:en nedan

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!