På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Ladda ner Kretsnytt oktober

Kretsnytt oktober 2020: Ordföranden har ordet

Margareta Wahlström, Röda Korsets ordförande, som har lång erfarenhet av internationellt arbete för Röda Korset och FN.

Kära vänner,

Så är det definitivt höst. Och det händer mycket inom Röda Korset både i Sverige och internationellt. Det handlar om klimatarbetet och hållbarhet, om migration och flyktingfrågor. I Svenska Röda Korset är vi ju nu alla väldigt upptagna med att hitta arbetsmetoder som inte exkluderar några av våra frivilliga eller anställda men som visar hur kretsar kan träffas, fysiskt eller digitalt, så att alla känner sig trygga, och att verksamhet och styrelsearbete kan fortgå, men kanske i annan form.

För de second hand-butiker som ännu inte har kunnat öppna påbörjas stöd för att rekrytera frivilliga och samtidigt finna former för hur de frivilliga som är riskgrupper kan fortsätta att engagera sig i butikerna. De butiker som har öppnat går väldigt bra så därför är det fokus på att hjälpa kretsar med rekrytering och att tänka nytt kring öppettider och frivilliga för att kunna möta efterfrågan.

År 2021 som vi nu planerar för kommer säkert med nya utmaningar och möjligheter. Vi skall ju också ha Riksstämma i slutet av maj 2021. Och då skall vi bland annat behandla en halvtidsuppföljning av Strategi 2023. Att det fortsatta arbetet med samgåenden i kommunkretsar är en viktig del i detta är ju helt klart. Genom att arbeta tillsammans kan nya verksamheter startas som täcker behov som en krets kanske tidigare inte har räckt till för. I arbetet med samgåendet, gör gärna en gemensam behovsundersökning som också ligger till grund för verksamhetens vidareutveckling.

Pandemin är inte över utan vi fortsätter att följa myndigheternas riktlinjer. Det innebär också att vi överväger hur det sociala stödarbete som gjorts nu kan anpassas till en mer långsiktig verksamhet, som är hållbar. Detta är en diskussion som också förs med kommunerna. Vi har nu en rapport som presenterar allt det arbete som gjorts under de senaste sex månaderna i samband med pandemin. Tack vare att så många kretsar rapporterat in aktiviteter, så kan vi presentera denna rapport för oss själva, för dem som stödjer vårt arbete och många andra intresserade.

Vårt arbete med migranter och flyktingar står i fokus för många av oss. Arbetet med att påverka både den blivande migrationslagstiftningen i human och rättssäker riktning fortsätter, samtidigt som vi oroas av främlingsfientliga uttryck i samhället. I vårt vardagsarbete tar vi ställning och håller Röda Korsets principer levande.

Vi ser fram emot en aktiv höst.

Rödakorshälsningar,
Margareta

Ladda ner Kretsnytt oktober

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!